Simple BassNyájas Olvasó, kezded megháláni buzgalmunkat, amit szokásunk fölöttébb jó néven venni. Meg olykor kicsit talán egyfajta visszajelzésként megélni, miszerint mi sem vagyunk talán annyira rosszak. Még ha Index-címlapra nem is kerülünk soha. Már nem is érdekel minket a dolog: a mi témáinknak esélyük sincs flamewarok kirobbantására. A jó elnyeri méltó büntetését, ugyebár. Te meg a jutalmad, ha már ilyen egzotikus témákat keresgélsz.

Mármint a fej nélküli Hohner. Kezdők kedvéért: ez egy hangszermárka. Például olcsóbb húros hangszereket gyárt, ezeknél lehet érdekes a fej nélküliség. Mint a képen, tudod. Alul vannak a hangolókulcsok.

Na most, Nyájas Olvasó. Magyarországon nagyjából három ilyen hangszert érdemes megemlíteni: Kisszabó Gábornak volt néha ilyenje (az Első Emeletben játszott olykor ilyesmin, de nem ez a meghatározó, ha róla beszélünk, inkább a meglepően korán bevezetett slap technika), a kilencvenes évek nagy részében Laár András ilyennel nyomult (azóta egy hagyományosabb formájú hangszerre váltott, ami jelzi talán az ő változásait is), illetve kedvenc magyar basszusgitárosunk EVÖR: II. Lengyelfi Miklós hasonló instrumentumon játszott. Igaz, az nem Hohner volt. Talán Warwick (teljesen biztosak nem vagyunk a dolgunkban, kategorikusan a Wahburn márkát sem zárnánk ki, de szerintünk inkább Warwick lesz az). Azóta egy öthúros Music Mannel látni inkább (ez sem csúnya); szerencsére Framus típusú elektromos bőgőjét még nem cserélte le. Jó, talán nem is tudná: tuti összenőttek azelmúlt (minimum) harminc év alatt.

Na, hol is kezdjük a videók mutogatását?

Megvan. Mondjuk Lengyelfi (és Éry Balázs, őt is kerested már mifelénk), a Gerendás Péter Társaság tagjaiként, ahogy épp duetteznek. Szerencsére a bizonyos hangszerrel.

 

Bónusz: két másik basszusgitáros, meg egy szaxofonos (valami László...) a GPT vendégeként.

 

Abszolút kora kilencvenes évek: Somló sötét hajjal, Rózsi még szinte elfogadhatóan néz ki (bár szerintünk mindentől függetlenül túl van ő lihegve ebben az országban, de ebbe ne most menjünk bele).

Mindegy, ez nem a Hohner (bár számunkra ez A fej nélküli gitár, nagy A-val, igen, direkt). Itt viszont van: 1996, Bál az Interneten – meredek, újító dolog volt ez, Nyájas Olvasó: ezzel az internet nevű dologgal először a KFT foglalkozott. Tök érdekes volt, inspiratív műfaj ez az izé. Internet. Vigyázó szemünket tartsuk rajta. És Bál az Operában – a Lengyelfit foglalkoztató zenekar egyik leghangulatosabb performansza.

 

És a két fej nélküli hangszer bevetésen, egyazon alkalommal: döntsd el, melyiket kerested.

 

És a magunk örömére is habra biggyesztett cseresznye: megint KFT, megint 96, és a kedvenc basszusszólónk.

Na, az ilyenekért EVÖR.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr132469482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.11.24. 15:48:53

Hát az olvasó már csak ilyen gyarló fajta, hogy amíg VPetinek gondolja a szerző urat, addig csak futva néz ide...
(Egy félreértett komment miatt: pontilyen.blog.hu/2010/09/06/mint_akit_kettevagtak/fullcommentlist/1#c10973231 )

Pedig csak Dame Edna képéig vagy Nyírő Róbertig kellett volna eljutni...

A címlap pedig olyan, mint a drog. Eleinte mámorító, aztán nagyon kiábrándító. A különbség csak annyi, hogy a drogot nem próbáltam. Mostanában én sem vagyok ott túl gyakran. A 30. születésnapom még nem akkora hír...

Nem tetszettek sosem a fejetlen gitárok. Mondjuk játszani ugyanúgy tudok a fejeseken is. A videókat majd otthon megnézem, itt sajnos le vannak tiltva.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.11.24. 16:51:50

VP úr harmadik személyben beszélne magáról? Ccc. Rossz logika ;-).

Amúgy a címlapos (nem túl komoly) nyekergésben tényleg csak az ilyen Nyírő Róbert-ziccereket sajnálom: az annyira gáz volt, hogy többek is hallhattak volna róla :-) (Jelez valamit, hogy még emlékszem rá).

Amúgy meg a fej nélküli basszgitárok pont Lengyelfi miatt tetszenek nekem - de a videókat itt bent én sem tudom még csak ellenőrizni sem :-(. Ezért javasoltam volt a DailyMotiont - nemzetközi vonalon kiváló alternatíva.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.11.25. 08:35:56

@stivanleroy:
Megzavarta az agyamat, hogy a vb alatt minden nap eszmét cseréltünk VP-vel.

Valahol olvastam, hogy más is sokkot kapott a Quelle TV shoptól. Nyírő Róbert egy vaddisznó, így teljes.

Tudom, ki az igazi Lengyelfi, de nekem elsősorban mindig az a matektanár-tacskó marad, aki szerinted hasonlít az igazira.
süti beállítások módosítása