stivanleroy 2012.01.09. 05:20

When he's 65

Nyájas Olvasó, tegnap ünnepelték többen is David Bowie hatvanötödik (elhatárolódunk) születésnapját. A magunk részéről mi is nagyon boldog születésnapot kívánunk a könnyűzene legizgalmasabb kaméleonjának (Madonna más kategória, de annak még nem találtunk megfelelő nevet).

Minden ezzel kezdődött. Aztán hosszú évek múlva, kissé újrahangszerelve lett igazán nagy robbanás a dalból (mintha Guinness-rekorder lett volna a leglassabban slágerlistavezetővé vált dalként). Az ifjú művész a késő hatvanas évekből:

 

Ugorgyunk titkos kedvencünkhöz: nem lehet megunni, ahogyan kétségbeesetten kiabál. Ha lenne esztétakeretes szemüvegünk, nagyon bölcs dolgokat tudnánk még megállapítani róla egzisztencializmusilag. Mondjuk.

 

A Mester utolsó meghökkentős lemeze volt az Earthling, ahol konkrétan jungle-alapokra építette a dalait. Mint ezt is, ahová az ártatlan kóristafiúk könnyed és felhőtlen üdvhadseregi zenekarát (hát hogyne, erről híresek), a Nine Inch Nailst is meghívta.

 

Ez korábbi, viszont egyik kedvenc duónk remixelte, félig-meddig poénból. Állítólag Neil Tennant felvetette Bowienak valami bulin az ötletet; ő sem gondolta igazán komolyan. Nos, nem érdemes vele viccelődni; a vaskos brit akcentus a humorérzék sajátos hiányával jár a felemásszemű úrnál: legalábbis némileg később szólt a Pet Shop Boysnak, hogy akkor csinálják a dolgot legyenek szívesek.

 

Ezt meg vagy tíz éve szerettük nagyon: semmi forradalmi nem volt a dologban, de már szükség sem volt erre. Úgy jó, ahogy van.

 

Csak így tovább, bis hundertzwanzig..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr413530442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.09. 21:32:03

Kicsit hiányzik az Under Pressure...

A Heroes-t a Moulin Rouge-ban is feldolgozták. Pislogtam nagyokat, mikor felismertem. Ha még nem történt meg az aha-élmény, akkor itt az ideje. (A többi sem semmi. :) )

youtu.be/QspTBmTar5U

padmasambhava 2012.01.11. 17:17:07

Igen, ö gigantikus és zseniális, és még ráadásra gyönyörü is. Én láttam öt egyszer Londonban (5-6 éve), közelröl, a két különbözö színü szemével, az öltöny (mellénnyel !) mintha rá lett volna öntve és mégis "lezser" maradt - teljesen földönkívüli volt.
Happy Birthday, David !

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.11. 18:26:53

@Reckl_Amál: Volt már (és a Dancing in the street is). :-) És szerintem inkább Queen.

A Moulin Rouge pedig szerintem két film. Az egyiket (a pörgő, pimasz giccsparádét) nagyon bírtam.

A másikat, a nyáladzó, sokadszor előszedett történetű melodrámát: na, azt nem annyira.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.11. 18:30:27

@padmasambhava: Én pedig egyszer régen bejutottam a Cabaret egyik próbájára a Madáchban. Garas Dezső udavariasan beslisszolt mellettem a sorba, nézni az előadás nélküle futó részeit.
Lassan húsz éve bánom, hogy nem mertem tőle autogrammot kérni. Most meg jól így maradtam.

padmasambhava 2012.01.11. 22:29:45

@stivanleroy: én sem mertem - örültem, hogy levegöhöz jutok...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.13. 09:58:21

@stivanleroy:
Ebben van valami. A traviatás szerelmi szál önmagában... gyengus. De egyrészt akár azt is föl lehet fogni vicces giccsként. Másrészt a Heroes mégiscsak abban van. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2012.01.13. 11:16:55

@Reckl_Amál: A Heroes (és a komplett elefántos jelenet) az első filmben van. A másodikból hiányzik a lendület és a pimasz giccs. Abban csak hagyományos giccs van, tüdőbajos kurtizánnal (és Dumas - is - fordul egyet a sírjában). Az utolsó kb. fél óra gyakorlatilag csak ez a mozi.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.13. 12:28:24

@stivanleroy:
Én a Roxanne-jelenetet azért eléggé komálom. :) (Bár a Ewan McGregor-féle szövegverzió nem annyira lájk.)
süti beállítások módosítása