stivanleroy 2010.06.29. 11:20

Kisherceg

Jól csak a szívével...Jeles irodalmi ünnep a mai. Antoine de Saint-Exupéry születésnapja. Igen, ha a cím nem lett volna elég támpont, ő írta a Kis herceget, amin tizenkét éves koráig illik mindenkinek átesnie. Egy idő után ugyanis óhatatlanul is egy idegesítő kisgyerekről kezd szólni a történet, a furcsa fölnőttek helyett. Ne várjuk ki ezt a pillanatot, ha nem muszáj. Emlékkönyvbe azért ne írjunk belőle idézeteket: az azért ma már erősen modoros.

Van persze egy rossz hírünk is a Nyájas Olvasónak (a végén azért igyekszünk ellentételezni): nagyjából ennyit foglalkozunk a könyvvel magával. Bocs, ez egy ilyen asszociatív webkettes mező. A jó hír viszont az, hogy mással foglalkozunk azért. Például egy kis Herceggel. Akiről ugyan a születésnapja alkalmából már megemlékeztünk, de kicsire nem adunk. Szóval, Prince. Aki izgalmas egyénisége poptörténetnek, ráadásul kimondottan termékeny szerző. Ha nem is minden esetben überelhetetlen (David Bowie bókolt neki egyszer egy véreset: Olyan vagyok, mint Prince - mondta. - Ha összejön egy lemeznyi dalom, kiadom őket. Ha jók, ha nem. Vagy valami ilyesmi).

Azok azért jók, amiket összeszedtünk. Na jó, az első még viccesen aranyos is, ha a képi síkot értelmezzük.

 

A második videó főszereplője (a kicsit szétbarmolt nóta mellett) az a lüktető erotika, ami a művész dalainak oly rég óta sajátja. Kisfilmnek sem rossz, amúgy. De nem is Oscar-díjas, ne értsen félre a Nyájas Olvasó.

 

És itt még egy, amolyan kvintesszenciális összefoglalat Prince Roger Nelson művészetéből. Figyeljenek a dallamra is, még visszatérünk rá.

 

Ahogy azt a múltkor is kifejtettük volt, sok esetben egy feldolgozás izgalmasabb lehet, mint egy eredeti Prince-nóta. Valamiért nagyon szigorú keretek közé foglalja önnön magát, amik néha szűkösek. Nézzük meg, mit hozott ki a Bangles ebből a nótából.

 

Szerintünk picivel jobb, és nem is csak a csajok miatt. De ha már mégis Saint-Exupéry volt az ihlető (hívhatták volna egyébként Kovácsnak, azt sokkal könnyebb leírni), kanyarodjunk csöppet vissza a regényhez és szereplőihez. Mert persze nem csak a bárányrajzoltató szőke kiskölyök szerepel a könyvben, hanem például a Rózsa is. Róla szerintünk az egyik legszebbet Seal énekli (vitatkozni szabad, csak nem érdemes).

 

Azért ez a rózsa sem tökéletes lény: a herceg hamar fogja magát, és elindul világűrt látni. Egy halom mókás figurával találkozik, például az Iszákossal, vagy a Királlyal, aki úgy dönt, hogy értelmes parancsokat fog osztogatni. Ha már, ugye. Sőt. igazságügyminiszteri poszttal is megkínálja a vendéget, jobb híján azt ajánlva, hogy saját maga felett ítélkezzen - aki erre képes, valódi bölcs. Mi egy másik bölcs királyt (és királynőt) mutatunk. Hogy mik vannak: Eurythmics. Nahát.

 

És, mivel műveltek vagyunk: Antoine de Saint-Exupéry (követeljük, hogy visszamenőleg Kovácsnak hívják) nem csak A kis herceget írta. Hanem például az Éjszakai repülést is. Majdnem ilyet találtunk is, a különbséget viszont cseppet sem bánjuk. Maradjunk ennyiben.

 

 

Hát, ennyit mára, érezzék magukat... Na jó, csak vicc volt, megígértük az ellentételezést, nem? Kis visszakanyar a könyvhöz: na, ki a szelidítős bölcsességek atyja, a másik nagy főszereplő? Hát a Róka. Ebben az esetben biztosak voltunk abban, hogy nem találunk semmit (határeset jelleggel felmerült a Hungry Like The Wolf a Duran Durantól, de aztán elvetettük az ötletet). És rókásat tényleg nem. De a Fox szó végül hozott egy egész jó találatot. A videót, ami kidomborítja a főszereplő minden színészi tehetségét. Teccikérteni. Domborítja. Mert remekül mos autót... No mindegy, fogadják szeretettel Hollywood legcsinosabb rókáját.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr82117772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása