A snapshot in the family albumA mára klasszikussá érett rockzenéről egész pofás szociológiai elemzéseket lehetne rittyenteni. Teszik is nem kevesen, nyilván, mi ezeket a köröket ki is hagynánk. csak egyvalamire hívnánk fel a figyelmet: a második világháborúra, és az azzal együtt végérvényesen megszűnő régi világra. Ami ellen lázadva születtek meg a legfontosabb dalok. A She loves Youtól a My Generationig. Bizony, a maguk korában egyformán forradalmiak voltak.

És persze nem lehet kikerülni a kor legfontosabb zenekarát: a Beatlest. Sok mindenben elsők voltak, vagy jobbak, mint az elsők. És tipikus képviselői a világháború alatt/után született generációnak. Lázadgattak a berozsdásodott intézmények és szokások ellen (slágert csináltak abból, hogy jejeje, majd toplistássá tettek dalokat, amik nem a szerelemről szóltak), hosszú volt a hajuk, voltak hippik és világmegváltó üzletemberek, nyolc év alatt eljutottak a Love me dotól az Oh Darlingig, és felhívták a világ figyelmét arra, hogy ők már mások, mint a szüleik. Nem muszáj persze ettől meghatódni, de nem kellene elfelejteni sem. Többek között azért is válhattak legendává, mert tényleg egy generáció érzéseit fejezték ki. Lásd még: valami "I love you so", Cseh Tamás. No mindegy, további hosszas fejtegetések helyett jöjjön egy dal a nap egyik jeles szülöttétől ezekről az időkről. Ringo Starr, Liverpool 8 (a klipben feltűnik a társszerző Dave Stewart is, hogy mik vannak...).

 

A nap neves halottja a Pink Floyd őrült gyémántja, Syd Barrett. Ő ugyan a zenakar egészét nézve talán nem a legmeghatározóbb figura, és a klipünkhöz sincs semmi köze, de mindenki keresgélje bátran. Nagy formátumú, túl hamar ellobbant tehetség volt.

Viszont zenekarának legmonumentálisabb dobása, a Fal pontosan erről a generációról, annak frusztrációiról és kétségeiről szól. A háborúban eltűnt apától a szadista tanárokon át az elveszettség érzéséig. Nem a klipverziót mutatjuk, hanem a film egy részletét, a legismertebbé vált dalból.

Apropó, a tanítani képtelen pedagógusok megint sokkolhatják a kisgyerekeket a buktatás rémével. Hát nem nagyszerű?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr62135203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása