DíszNyájas Olvasó, látogatásaid során nem ritkán e kérdésre választ kutatva bukkansz oldalunkra az internetes világhálón. Meg a szomszédlány kiverte nekem karaktersorozat nyomán. Nem teljesen eldöntött még, mindennek mennyire örvendjünk, mindazonáltal diszlájk-ügyben segítünk egy csöppet. Már ha tudunk. Nyugalom, azért igyekszünk. Tényleg.

Szóval, a lájkolás az a Facebookról eredő kifejezés. Tetszést jelent. I like (e: áj lájk) : teszik nekem, kedvelem, szeretem. A dislike (ami amúgy hivatalosan nem létezik a Facebookon) ennek ellentéte. Nem olyan bonyolult.

Jöhet persze a kérdés: mire jó ez? Mondunk egy példát. Valaki kiírja hogy megdöglött a kutyája, rossz az élet (ide el lehet képzelni egy klasszikus bluest aláfestő zenének). Ha egyetértünk azzal, hogy ez nem jó, lájkolhatjuk a dolgot. Csak ez hülyén fest. Mert mit lájkolunk? Az eb elmúlását, a barátunk rosszkedvét, vagy pont nem lájkolunk, hanem együttérzünk? Ugye? Erre találták ki, hogy legyen „Nem tetszik” gomb is. Nem lesz, mert a Facebook szellemiségével ez nem fér össze. Mintha a demokratikus elkötelezettséget kérnénk számon a... Hagyjuk.

Nekünk persze van dislike gombunk, de ez trükk. Hack, csalás, ha úgy tetszik. Magyar fejlesztés, volt „Sunáznám” verzió is a Hírcsárda egy cikke alapján. Lehet, hogy még beszerezzük.

Mindez persze szép és jó, de. Mit lehet diszlájkolni? - kérdezheted tőlünk, Nyájas Olvasó. Akármit, de mutatunk példákat.

Ez például részünkről tipikus megadiszlájk. Jujj. Brrr. Anyám. Ne. A negédesen émelyítő giccs tankönyvi példája. Meg a szar magyar alternatív zenéé, de erről már írtunk. Dárka szála zanternára. No comment.

 

Ez már érdekesebb dolog. Az énekes Bérczesi Robit már a BlaBla idején is lájkoltuk. A Dob meg basszus alap. Ez a dal is jó poén. Elsőre. Huszonötödször már szívlapáttal vernéd agyon szét az emerkettőpetőfi zenei szerkesztő médialejátszó-szerverét. A klippel együtt viszont egész hatásos.

 

Ez pláne izgalmas. Az eredeti... Nos, hmm, izé. Nem rossz olyan nagyon, de. Ellenben az eredeti csapatból kiszállt (és most visszalépett, ajjaj) fickó feldolgozásában tök vicces. Kiegészülve a csapat másik tagjával (akinek poszterétől a mi ifjúkorunkban kettő, a Br*vot olvasó lány is terhes lett Magyarországon – legalábbis az ezt állító levelek megjelentek nyomtatásban) – na, így viszont tök jó.

 

No, ez abszolút diszlájk. Jájj. Brrr. Fúj. Monnyonle. Én kérek elnézést.

 

Ez viszont, az eredeti, teljesen rendben van. Nem korszakos sláger (a zenekartól sem ez a kedvencünk), de okés. Az abszolút lájk viszont az a(z egykori) rádió, amelyik ezt játszotta akkor, amikor mindegyik másikon a fentebbi ámokfutás dőlt a csapból is. Rádió Bridge, hiányzol. Diszlájk, hogy már nem vagy.

 

Egyéb kérdés?

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr902412340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tritonus 2010.11.05. 13:13:33

Azért az első két videó nagyon erős volt...

Fujjjjjj!

Most muszáj hallgatnom egy kis Dido & Aeneas-t! :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.11.06. 08:00:57

A Bérczesi hunyorítva poénnak még befér, de tény, hogy nem ezért szeretjük. Hanem ennek ellenére is :-) .
süti beállítások módosítása