PositivelyNyájas Olvasó, dohognánk egy sort, ha nem bánod. Pedig már nem is igazán számítunk érintettnek az ügyben. Tyhja kérem, a korral jár. Ellenben bizonyos kérdéseink mégis felmerültek, amire egyelőre talán a legpompásabb karriert befutó, már csak páratlan génkészlete okán is minden elismerésre méltó, határtalan tehetségű, ám mégis lenyűgöző szerénységű ésígytovább Vitézy Dávid sem tudhatja kapásból a választ. Azt értjük, hogy villamos. De mi hajtja?

Szóval, mostantól nem lehet dohányozni az amúgy nyitott busz/villamosmegállókban sem. Tarlós Vasököl István megint odacsapott. Már az is figyelemre méltó volt, ahogy felszámolta a koldulást: nem foglalkozott ilyen borzasztó liberálkomenista hülyeségekkel, mint okok, meg szociális érzékenység. Úgy a hajléktalanokat, mint a hajléktalanokat segítőket betiltotta/ellehetetleníti. Törvény van rá, nem lesznek szegények. Hogy a határon túlról exportáltakat hazatoloncolja, az nyilván nem fér bele. Pedig állítólag tízből nyolc-kilenc koldus nyomora import.

Mivel súlyosabb gondja a Városháza felől nézvést nincs a budapesti tömegközlekedésnek, mint a dohányfüst, ezt is elűzzük tehát. Az egésszel csak egy nagyon fontos probléma van: nem csak a nikotinkipárolgást üldözzük így el a híresen kristálytiszta budapesti ájerből, hanem az amúgy ősz óta nyilvánvalóan sokkaldesokkaldemégannálissokkaljobb budapesti tömegközlekedést is megakasztjuk csöppet.

Egy értelmetlenül korán elment férfiú gyújtott rá ekképpen a cigarettára: „Na, hívjuk a villamost!” Azóta is idézzük ezt a bölcsességet, tisztelegve többek között az ő emléke előtt is. És a trükk (tudja ezt minden dohányos és exdohányos) működik. Tulajdonképpen csak ez működik. Ha az ember rágyújt, jön a villamos. A busz. A troli. A HÉV. A fogaskerekű. Bármi, aminek az úgynevezett menetrend szerint már régesrégen helyben, sőtmitöbb: árkon-bokron túl kellene lennie. Végállomáson pedig nem a pihenőben, hanem a megállóban.

És ehhez a várakozáshoz igenis hozzá tud tartozni egy cigaretta. Gondoljunk bele ebbe a dalba, ahogy valaki a megállóban nem bagózik csendesen.

 

Életidegen, hát nem? Egyébként szívesen mutattuk volna a Hűvösvölgyben felvett verziót, ami a boldogult kilencvenes évek elején volt olykor látható, de sajnos nem találtuk, a külön hangulatot árasztó villamosokkal (UV-k talán, e tekintetben nem vagyunk igazán képzettek, Nyájas Olvasó. Mint a 13-as, az 52-es, meg az 50-es voltak valaha. Meg persze a 47-49 páros. Megkapó látvány, gyakorlatilag totális utazási diszkomfort, ha a mindennapos használatot-használhatóságot szempontként kezeljük).

És ha már első villamos, mutattunk volna (minő véletlen) egy Pierrot-dalt is. Jó reggelt a címe, a Babaházak című lemezen szerepel (várok türelemmel a kazettámra, ha olvasná az illetékes). Ahogy az az Elvitt az éjjel is, aminek egy jó közepes feldolgozását találtuk. Ehhez is passzolna a cigi, bár Pierrot sosem bagózott.

 

Úgyhogy csinálni kéne valami érdemit is azért a tömegközlekedéssel, mert ez így nagyon nem lesz elég (így önmagában inkább csak sírvaröhögős), attól kell tartanunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr152642023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - TÖLTÖTT KÁPOSZTA HIDEGEN 2011.02.16. 09:08:07

HAGYMALEVELEKKedves Öcsémuram,régolta nem írtam Kednek, de hozzánk ugyan bejött a Tél, amivel még megvalánk, hanem itt is maradott, s volt véle annyi bajunk, hogy Kánikulában sincs több. Ha kinéztünk, tündérvilágot látánk: a köd puha takarója bebugyolá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.06. 17:04:51

Jaj, most meghatódtam. :)

Így nagyon nehéz lesz ellentmondani. Nem-dohányosként nagyon kellemetlen, ha egy szabad, de mégis jól körülhatárolt helyen az arcába fújják a füstöt. Például ha esik az eső, akkor bejönnek a cigisták is a megálló füélkéjébe, és az is elég rossz. Persze ők se ázzanak meg, de akkor jusson eszükbe, hogy más is van ott.

Nem beszélve arról a bárdolatlanságról, amikor úgy szállnak föl a buszra, hogy egy utolsót még szívnak a cigiből, de már a busz légterébe fújják a füstöt. Ez is elég zavaró.

Persze van nagyobb baj a BKV-val meg Budapesttel is, de én nem bánom ezt a rendeletet. Mégha kétségtelenül az egyik leghatásosabb busz-hívó módszert akadályozza is. :)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.06. 18:51:01

@Reckl_Amál: Tartok tőle, hogy a (jogos) panaszok nem a dohánytól, hanem a bunkóktól erednek, akik ellen nem biztos, hogy hatásos lesz a rendelet. De ne legyen igazam.
Várom az érdemi lépéseket :-).

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.07. 14:31:56

@stivanleroy:
A bunkók ellen küzdeni szélmalomharc lenne. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy a dohányzás a bunkóság egyik formája. Tisztelet persze a ritka, kulturált kivételnek.

Általában a dohányosok vannak fölháborodva, ha valaki azt kéri, ne gyújtsanak rá. Ha szólni mernék a megállóban egy mellettem álló embernek, hogy ugyan ne cigizzen, mert zavar, valószínűleg legjobb esetben csak tojna rá, de talán még be is szólna. Ez abnormális.

Viszont nem tudom, hogy fogják ezt a rendeletet betartatni.

padmasambhava 2011.02.07. 19:30:04

A bunkókat törvényileg be kell tiltani !!!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.08. 07:29:42

@Reckl_Amál: Náluk már csak a kutyások rosszabbak, mert azok még az járdára is szaratnak. Meg a játszótéren a homokozóba. Meg nem tesznek szájkosarat a dögökre. Meg pórázt se nem. Meg... ;-)

padmasambhava ötletét tartom jónak. Hatékonyabb megoldás amúgy sincsen. :-)

padmasambhava 2011.02.08. 09:49:43

Örülök, hogy tetszik az ötletem, Amál. Jól van, a kutyákat is betiltjuk. Söt, a macskákat is !

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.08. 13:20:38

@padmasambhava:
XD Minket egyszer már néztek ikreknek Leroy-jal, de hogy neten keresztül is...

De ez nyilván sok mindent megoldana. A befolyó bírságokból meg annyi pénz összejönne, hogy a nyugdíj-rendszer összeomlását tiltó törvénynek megszűnne az értelme...

@stivanleroy:
Hát ja, de a lógazda még rosszabb. Nem tudom, emlékszel-e... ;)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.08. 13:25:49

@Reckl_Amál: Nem konkrétan. De valami rémlik a zsigereim környékén (a vizuális memóriám jobb már tuti nem lesz). De az tényleg biztos, hogy egy muraközi nagyobbat emészt egy pincsinél.

padmasambhava 2011.02.08. 20:59:52

@Reckl_Amál: Sorry, Amál ! (Obwohl, soha ne legyen rosszabb ikertestvéred mint S.T.Ivan... )

Engesztelésül www.youtube.com/watch?v=A4N_zbegHro
(egyetemi éveim alatt sokat hallgattam Simon & Garfunkel-t - örájuk emlékeztet ez a Francia fiatalember, aki a nevét állítólag a Pink Floyd-tól kölcsönözte, és az egyik számot a Brotherocean nevü lemezén úgy hívják, hogy "halalcsillag"... Mi a szösz ?!)

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.08. 23:38:34

@padmasambhava:
:) Szerintem se! recklamal.blog.hu/2009/11/04/ikrek_hava_3

Kösz!

@stivanleroy:
A látvány még csak-csak, na de a szagok! Persze te csak aznap szagoltad a hempergőzős kedvű kutyát. Mi még egy héttel később is éreztük...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.09. 07:05:25

@Reckl_Amál: Ajjaj, határozottan kezd valami rémleni...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.09. 08:02:42

@padmasambhava: Továbbá valószínűleg szereti a Beatlest, a Monty Python képi világát, szerintem bejátszik David Bowie is, és tuti kedvelné a Bummm-Loksi közti korszak LGT-jét is.

Szimpatikus. :-)
süti beállítások módosítása