V. I. J.W.Nyájas Olvasó, van ez a mánia mostanában, hogy neveznének el valami közterületet Budapesten Elvis Presleyről, mert volt két jó szava '56 idején. Szerintünk ez kedves volt tőle, de a tér ennyiért még túlzás lenne. Ahogy a zenei örökségét sem tartjuk igazából ennyire nagyon sokra. Túl hamar lett szegényből saját maga paródiája, valahol a Zámbó-Korda-Koós tengely amerikánus megfelelőjén. Vannak tehát sokkalta jobb ötleteink is. Szavazz, Nyájas Olvasó: ki adjon nevet idehaza?

Ne legyünk persze igazságtalanok: még mindig jobb, mintha Komár Lászlóról neveznének el utcát (a motorral is mi lett, mondhatnánk, ha nem lenne méltóságunkon aluli vicc). De Elvis túl hamar lett zenei kurva, akármennyire is fáj ezt mondanunk (ráadásul gyakorlatilag abban a stílusban, amivel Tim Burton remek filmjében marslakókat irtottak). Tévékritikusnak viszont utolérhetetlen volt (ha nem tetszett az adás, szétlőtte a képernyőt: ezt néha mi is szívesen megtennénk). Pop-rock gondolkodóként sem volt szegény igazán jelentős. Az első nemzetközileg is ismert arca volt valaminek, ami aztán bőven túlnőtt rajta (messzebb ne menjünk: a Pet Shop Boys és a Fine Young Cannibals is jobb feldolgozást csinált ugyanabba a műsorba, mint szegény Mr. Presley eredeti dalai).

Úgyhogy a magunk részéről nem támogatjuk az Elvis tér ötletét igazán. No jó, a Széll Kálmánnál még mindig jobb (Tarlós István naponta művel valami szimbolikus marhaságot a gyakorlati semmittevés mellé: ha nem itt élnénk, öröm lenne nézni). De akkor kiről nevezzünk el utcát? (Ötletünk volt a 4-es metró végállomása: de ahogy elnézzük, ez tökéletesen science fiction kategóriája lenne.)

Adja magát egy másik (ma már régen nem élő) ikon. Aki álmodott is egy jobb világról (nem csak egy újabb mogyoróvajas szendvicsről), kiállt amellett, amiben hitt, és fontos szerző is volt. Míg egy barátjával versenyzett dalszerzésben. De ez más történet. Miért ne adjon nevet, aki negyedrészben népszerűbb volt Jézusnál is? Legyen mondjuk a Teréz körút helyén egy Lennon körutunk (szolgálati közlemény: a leadképet a Lenin körútról Hamster kiváló oldaláról csentük).

 

Vagy legyen valami a zenekarról, amelyik elsőként foglalkozott a huszadik század második felében felhúzott (mindenféle) falakkal, és a századunkat oly meghatározóan mozgató anyagiakkal is. Pink Floyd körönd, valaki?

 

Esetleg egy royalista formáció, akik vették a fáradságot, hogy a vendéglátók anyanyelvén is előadjanak egy dalt? Jó, persze: Tarlós homofóbiája nem segít, de szerintünk egy Queen dűlő simán beleférne.

 

Vagy a megbonthatatlan skandináv-magyar barátság jegyében a csapat, akik már húsz éve is a fülkeforradalomról énekeltek? A Corvinnál semmivel sem rosszabb egy Roxette sétány.

 

Vagy mondjuk egy másik, fontos dolgokat fejtegető zenekar, ami ráadásul a Biblia egyik könyvéről kapta a nevét? Legyen mondjuk egy Genesis parkunk, hátha Phil Collins is kiveri a fejéből az öngyilkosságot. Aki egy embert megment, az egész világot menti meg – tartja egy olyan nép bölcsessége, akiket mostanság divat megint nem szeretni. De ebbe ne menjünk bele megint.

 

Vagy legyen egy magyar származású (na, ez megint burkolt zsidózásnak tűnik majd) névadónk: a méltán népszerű Mark Knopflerről simán el lehetne nevezni egy utcát (a Dire Straits tényleg túlzás lenne, bár lehet, hogy a Kosciuszko Tádé utca lakóinak még könnyebbséget is jelenthetne, vagy legalább némi változatosságot).

 

Esetleg legyen egy magyar formáció. Talán a legfontosabb a hazai könnyűzene történetében. Természetesen róluk már komolyabb közigazgatási egységet neveznénk el. Úgyis az övék már. Meg a miénk, mint a dal. Locomotiv GT tér, hm? Találkozunk nyolckor a Loksin? Tök jó, nem?

 

Vagy akkor már, ha úgyis a szubjektív ízlés dönt, mi lenne, ha tesszük azt lenne egy Pet Shop Boys út valahol Budapesten? Ha Egér út lehet, ez is beleférne.

 

Esetleg egy Eurythmics sugárút? Az évszázad talán legszerencsésebb szív-ész alkotta duója után? Csináltak zenét az 1984-hez is.

 

Nos, Nyájas Olvasó: szerinted melyik legyen?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr832710391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padmasambhava 2011.03.05. 22:19:57

Nagy szerénytelenségnek veszed, ha úgy hiszem, a Pink Floyd nekem lett betéve ? Nekem pl. a körönddel kapcsolva kifejezetten tetszik !
Nagy tisztelöje voltam-vagyok mr. Freddy Mercurynak és a Queen DÜLÖ nagyon jól hangzik.
Viszont a "Land of confusion" meg marha jellemzö - ezért javaslom a Landofconfusion sugárutat...
De persze, a "találkozunk 8-kor a Loksin" verhetetlen !
Egy George Harrison köz se lenne rossz,
vagy Boby Dylan tér.
Én mindig azt hittem, hogy csak halottakról lehet utcát elnevezni, de ez persze csak személyi kultusztól mentes országokban érvényes...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.06. 02:44:44

@padmasambhava: Nem csak, de mindent az Olvasóért :-) (azért a Fal az Fal...)
Szerintem véletlen egybeesés, hogy Elvis már nem él. Ha Tarlós őt akarja, ő lesz. Ahogy még Öcsi Bácsi életében lett Puskás Stadionunk, amit kicsit sokalltam.
Más kérdés, hogy a fentiek mind megérdemlik a dolgot, és egy fülkeforradalom idején ez igazán beleférne...
Én még egy Leonard Cohenről elnevezett helyet is üdvözölni tudnék, de sokan vannak, akik egyedibb (és talán - sorry - fontosabb) alkotók Elvisnél.
Paul Simon köz?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.06. 14:55:10

A Tavaszi szél miatt Queen dülő kéne, hogy legyen. És, ha valakinek ellenvetése lenne, hát gondoljon arra, hogy Freddie a koncert végén egy akkora magyar zászlót hozott a színpadra (a britre varrva), amekkora talán nem is volt akkortájt az országban.

(Remek írás!)

padmasambhava 2011.03.06. 17:45:12

@stivanleroy: Jaj, Szivecském, gondold át még egyszer - Leonard, Paul, no meg Art is mind a rossz sarokból vannak...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.03.06. 18:38:47

@Reckl_Amál: Köszönöm az elismerést (odaát is). Igyekeztem. Queen dűlő mehet :-) .
@padmasambhava: na jó, csak úgy mondtam... Azért ezen a Budapesten nyilván nem...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.07. 13:29:59

:(

"Legyen mondjuk egy Genesis parkunk, hátha Phil Collins is kiveri a fejéből az öngyilkosságot."

de.news.launch.yahoo.com/dyna/article.html?a=/07032011/3/phil-collins-verabschiedet-musikgeschaeft.html&e=l_news

Késő. De szerencsére csak a zenét hagyja abba.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.08. 08:34:24

@stivanleroy:
És micsoda hülyeségeket beszél!

Mondjuk, alkotmányozásra még alkalmas lehet.
süti beállítások módosítása