stivanleroy 2011.05.02. 15:55

Kritikus

Hände hoch!Nyájas Olvasó, most sem bővelkedünk az időben eléggé; lesz ez még jobb is, maradjunk ennyiben. Már ha: alaposan be van ugyanis táblázva a hónap, bár a végén talán visszakapjuk a Pierrot-kazettánkat (khm. De tényleg, az 1990-es első album, beszerezhetetlen, gyakorlatilag nem is létezik, lécciléccilécci). A fontos dolgokra is alig tudunk már reagálni, mint például a biciklisszektás szeánszra a hétvégén. Tök vicces volt.

Félreértés ne essék: nem vagyunk a kerékpár vagy a kerékpárosok ellenségei. Kedvenc városaink egyike Bréma, ahol a polgármester (tartományi miniszterelnök; ilyenek ezek a városállamok) is bicajjal megy munkába. A város persze kellemesen lapos, az északrajnavesztfál hegyekben kevésbé lenne vidám program a hazamenetel. De maradjunk annyiban, hogy a bicikli lehet legitim közlekedési eszköz.

Persze ehhez több kerékpárút kellene (és legyenek, drukkolunk, fontosnak tartjuk, hogy ne az úttest és a járda között váltogassák a bicajosok identitásukat, mert így momentán az autósokra, magukra, és a gyalogosokra jelentenek konstans veszélyt). Legyenek, tényleg.

De azért az annyira magyar, mikor a szabadságharcosok felkapják a bicikliket, amiken tízből ha kettőn vannak olyan, a biciklisek biztonságát is szavatoló, amúgy kötelező vackok, mint lámpa, csengő, hátsó lámpa...És ezek a szabályszegők hőbörögnek hangosan az elismerésükért. Na, ettől vicces ez az egész, nem is a szubkult törekvésektől. Ez majdnem olyan jó, mint a mai klip.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr752871913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.05.03. 15:45:01

Teljesen egyetértek a poszttal. Amíg a biciklisek csak annyiban különböznek az (bunkó) autósoktól, hogy még nagyobb szenvedéllyel akarják elcsapni a gyalogosokat, addig itt senki se emelgessen semmit!

Budapesten jelenleg nem lehet biciklizni. A külvárosban sem. De amikor azt látom, hogy a kínkeservvel kiépített kisszámú kerékpáút helyett is a járdán cikáznak, esetleg a busz előtt cammognak, nem érzem a késztetést, hogy kerékpárutakat kérjek számon Főistván úrékon.

Egyébként valaha szerettem biciklizni, de manapság nem lehet.

A klipről meg csak olyan alpáriságok jutnak eszembe, amit az internet fősunázói szoktak hangoztatni arról, mit csinálnak a hölgyekkel, amit a lopott biciklive is. Meg, hogy de jó bringák. (Az, gondolom, megvan, hogy a meztelen tekerés (még egy malacság) után a kölcsönző nem akarta higiéniai okokból visszavenni a gépeket.)

padmasambhava 2011.05.03. 22:47:47

Térdsérülésem miatt egyre inkább gondolkozom egy bringán, mert az inline skatelést nem szereti a fene érzékeny izületem. De nekem semmi kedvem au auók között bicajozni (autós vagyok magm is...), úgyhogy inkább a közeli erdei utakon "cikáznék". Bécsben nagy a biciklis kulúra, és még nagyobb a biciklisek szája...

lindalee 2011.05.03. 23:31:27

@Reckl_Amál: Szerintem pár bunkó biciklis alapján nem szabad általánosítani. Ez csak annak rossz, aki igazán komolyan venné a biciklizést, az életstílusává szeretné tenni, de nem tudja, mert tényleg kevés a bicikliút és nincsenek megfelelő körülmények. Minél több az ilyen tömeges megnyilvánulás, (talán) annál hamarabb javul a helyzet. Tavaly nagyon szívesen jártam volna biciklivel dolgozni (igen, Erzsébetről a Rózsadombra, tudom nem rövid az út és nem is sík a terep), de nem mertem bicikliút hiányában. Sajnáltam.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.04. 08:33:22

@lindalee: A gond szerintem nem annyira a biciklis, mint amennyire a magyaros lendületben van - azaz mindenki valakivel szemben definiálja a csoportidentitását. A biciklisek nagy része például a lomha gyalogosokkal, a köcsög autósokkal, és az ostoba törvényekkel szemben próbál két keréken gördülő szabadságharcos lenni.
Ami viszont kívülről tetszőleges irányból nézve arrogancia a köbön.

És ez a gond a Critical Masson is: a múltkor néztem a híradós bevágást: az olyan alapvető (és mondom: kötelező) felszerelési tárgyak hiányoztak róluk, mint a lámpa vagy a csengő. A fixinek becézett vadhajtásról már nem is beszélve: ezeken már FÉK sincs. Ami rendben lenne, ha fizetős parkokban mennének velük körbe-körbe. Nem a forgalomban (vagy a járdán, mikor hol tetszetősebb nekik), adott esetben mások életét IS veszélyeztetve. Amíg ezeket rázzák, addig az egész fals lesz.

Amúgy mondom: hajrá, persze. Teljesen rendben lévő dolog lenne, ha nem ilyen magyaros lendülettel csinálnánk ezt is.

Anno egy vidéki (azaz más távolságokhoz szokott, nem kell ebbe mást belelátni) rokon megkérdezte, miért nem járok biciklivel iskolába (gimibe: Gyömrői út - Nagysándor József utca, csak két utat említve). Aztán megnézte az útvonalat térképen, és nem forszírozta többet.

Bizonyos szabályok a biciklisek érdekeit is szolgálnák (a lámpa például nem csak nekik világít, de értük is - nem mindegy, mikor kezd valaki szemből látszani - ahogy ezt az autósoknak is illő lenne megszívlelni), de kezdünk visszatérni a kiindulóponthoz.

Én csak azt mondom, hogy ne a törvénysértésre büszkén követeljenek elismerést, mert ezzel többet ártanak az ügynek, mint amennyit használnak bárkinek vagy bárminek is.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.04. 09:18:32

@padmasambhava: A német(es) ajkú biciklisek szája nagyra tud nyílni - ezt Brémában is tapasztaltam (megvan még a lemezbolt vajon? Volt egy nem messze a McDonaldstól valahol egy emeleten, a Wilhelm Kaisen Brücke közelében).
De ott van annyi igazságuk, hogy van járda, kerékpárút és úttest is. És mindenki ott közlekedik (leszámítva a hülye külföldeket ;-)), ahol kell.
Bécsben sajnos nagyon rég nem jártam, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.05.04. 09:20:19

@Reckl_Amál: Manapság ezeket a bicikliket drága pénzért lehetne eladni, pont azért, mert sunázva lettek :-) .
A magyar trolltársadalom pedig nem tud ártani a klipnek, jó az mindenestül úgy, ahogy van :-)

padmasambhava 2011.05.04. 11:32:01

@stivanleroy: Bécsben szerintem sok a bicikli ut, a biciklisek szerint meg kevés... Meg tavasszal ki is rajzanak mindenhonnan, az elit-biciklisek (versenybringán), meg az aplikációs bicajosok is (akik közlekedési eszköznek használják).
Ha legközelebb Brémában járok, megnézem a lemezboltot Neked ...

lindalee 2011.05.04. 15:47:16

@stivanleroy: Persze ez tök világos, annak van joga dumálni, aki maga is betartja a szabályokat.
süti beállítások módosítása