stivanleroy 2011.07.04. 12:25

Mi, magyarok

Herr Habsburg, Ottó bácsiNyájas Olvasó, nem szeretünk feltétlen tobzódni, és kétségtelen hajlamunk dacára is igyekszünk kerülni a pátoszt. Ez a törekvés jelenleg is adott, nézd el nekünk, ha mégsem sikerülne úgy, ahogyan azt mi szeretnénk. De megszűnt a lehetőség arra, hogy egy valahai dékán ígéretét be tudjuk hajtani, és ez az esemény határozottan megérdemel néhány keresetlen szót. Nyájas Olvasó, már biztosan nem kapunk autogrammot Habsburg Ottótól.

Nyugodjék békében. (És bár határozottan nem szeretjük a monarchákat, búcsúzzunk tőle stílszerűen:)

 

Apropó, mennyire szimpatikus, hogy évek óta nem hallottunk róla semmit sem. Méltósággal lett nagyon öreg (ha szabad így fogalmazni: cifra kilencvennyolc évet töltött itt, az egyszer biztos).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr923037300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.04. 12:39:28

Ha minden K und K olyan lenne (lett volna), mint Habsburg Ottó volt, nem lenne okod a monarchiákkal szembeni averziókra.

Őt sosem koronázták meg, de anélkül is olyan volt, amilyennek egy jó magyar királynak lennie kellett volna a XX. században.
Bölcs, művelt, tájékozott, haladó gondolkodású.

Ha Magyarország történelme úgy alakul, hogy alkotmányos monarchia lenne az államforma (mely államformát én kedvelek, bár nem tudom, minek kellett volna történnie, hogy nálunk is meghonosodjék; itt sosem volt olyan közéleti kultúra, amelyben működhetett volna), akkor a legfőbb elvárásom az immár nem teljhatalmú uralkodóval szemben az lenne, hogy életével példát mutasson.

Habsburg Ottó ezt tette.

Nyugodjék békében!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.04. 12:56:11

@Reckl_Amál: www.youtube.com/watch?v=EgY49RCnz-4

Úgy általában arról, hogy valaki egy posztot születése okán töltsön be.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.07.04. 20:56:54

@stivanleroy:
Mert akiket mi választunk, mindig kifogástalanok...

Ahogy én látom, az emberek többségének kell egy orientációs pont. Egy alkotmányos monarchia szimbolikus feje képviselhet bizonyos értékeket, melyeket viszont nem kötelező követni, hiszen demokrácia van.

II. Erzsébetet érdemes is figyelni például. A miniszterelnökeit nem mindig...

padmasambhava 2011.07.04. 23:19:39

Van példa ellene is - mellette is(mármint monarchia). Ottót nagyra becsültem. És ugyanigy vagyok II. Erzsébettel is. Sajnos kihaló félben vannak ezek a régi vágású, konzervativ értékeket képviselö urak és hölgyek (ladies & gentlemen...).

(A családból még a menyét, a kissé bohém Francesca Thyssen-Bornemisszát kedvelem - egy kortárs müvészeti gyüjteménye van Bécsben és t.k. támogatja a "tibeti ügyeket"...)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.07.05. 07:55:04

@Reckl_Amál: Vö: a történelmi csúcsán lévő Belgium vs. szegény Merkel assszony és kínlódó országa.
Szerintem inkább adott társadalom kultúrája (nem csupán a múzeumok tartalmát értve ide :-)) a meghatározó: hogy cserélik-e időnként az integetőembert, már részletkérdés.
Úgyhogy figyelembe véve Dahrendorf optimista becslését, még negyven évig várni kell, hogy nálunk is rendeződjenek a viszonyok.
@padmasambhava: Ez a fajta (;-)) még hagyján. Bár Erzsébet esetében nekem kicsit visszatetsző volt, hogy az ünnepségeire bizonyos kormányfőket meghívott, bizonyosakat meg nem. Az összes felmenői négyszáz éve a mép kegyelméből azok, akik. Illendő lenne visszamenőleg is tiszteletben tartani a döntéseiket. (Meg mintha a Király beszédében tűnne fel Churchill, ahogy bíztatgatja a királyt, és ez így van rendben. Az uralkodó csak dísz, munkája nincs. De akkor minek van egyáltalán...?)
süti beállítások módosítása