Kedves Nyájas Olvasó, ma a tömegkulturális közös nevezőket lájkoljuk. Mert azok nem rosszak feltétlenül ab ovo (nem kell mindent elhinni a sznoboknak). Sőt: minőségtől függetlenül lehet fontos szervező szerepük is. Például egy szappanoperának is. Bizony. És most nem is csak a Winklerék magdianyusozására kell gondolni. Egy-egy szó, mondattöredék, vagy gesztus generációkon és határokon átívelően kapcsolhat össze sokakat.

 

 

Vagy legalábbis azt leszögezhetjük, mielőtt meg találnánk hatódni önnön magunktól, hogy adott esetben egy-egy kifejezés olyan plusztartalmakat hordozhat, amelyek mindenkinek fontosak lehetnek. Lásd még a Hanyas vagy? című dolgozatot és remake-eit. Megcsíptük, Oszikám – mondogatta például nagybátyám, ha épp sikerült valami problémát megoldani. Nem egészen értettem ezt a gesztust (az én nevem ugyanis nem Oszkár, az az általunk nagyra becsült Nosferato blogger civil azonosítója). Ez például a Bors című sorozat egyik kulcsmondata volt, Bujtor István előadásában. Annyira népszerű sorozat volt, hogy másnap mindenki erről mesélt (arról nem is beszélve, hogy nem is volt konkurenciája – egy csatorna volt, hétfőn adásszünettel, nem volt kunszt közös témát találni. Pláne, ha tényleg jól megcsinált sorozatokról lehetett beszélgetni, mint a Bors vitathatatlanul volt, kiváló színészgárdával).
 
Ilyesmi volt még a nyolcvanas évek második felében a kettes(!) csatornán futó, rétestésztaként nyúló családeposz is, a A chateauvalloni polgárok. Volt anno egy darab, a nemrégiben elhunyt Schwajda György alkotása, Kézdy Györggyel a fő- és címszerepben: Ballada a 301-es parcella bolondjáról volt a címe. Ott például teljesen logikus és helyénvaló volt, hogy a bolond a sorozat főcímzenéjét énekelte fennhangon 19:00 órakor. Mindenki értette a poént. Pedig a sorozat annyira jó sem volt (de volt persze lejjebb is: a Borostyán a kilencvenes évek közepén, ami az olasz improvizatív történetvezetés minden nyűgét fel tudta mutatni, de ebbe most ne menjünk vele).
 
Mert mindezek kvázi-előfutára még bizony a rádióból indult: ez pedig nem volt más, mint a legendás Szabó család. Szidták persze az idétlen történet, a didaktikus párbeszédek, a vég nélküliség, az alacsonyan felejtett igényességszint miatt is – mint minden népszerű szappanopera esetében, amit szidni szokás. Mindet szokás, nyugi. Pedig. Ilyetén értelmében válhatott alanyi jogú hivatkozási alappá is a KFT együttes Nem sikerül kikúrálni magam című opuszában. Szóljon a mai kedd kedvéért, ami pont olyan, mintha hétfő lenne.
 
 
Ne menjünk bele a Szabó család körüli vitákba, csupán két elemét emeljük ki a történetnek: a legkiválóbb színészek adták hangjukat a szerteágazó családfával megáldott família tagjainak – mint Rajz János, vagy az írásunkat sanda tekintettel követő színháztörténeti intézmény, a Nemzeti Színház ügyének legnagyobb hatású szolgálója: Gobbi Hilda. És nem mellesleg negyvennyolc (igen, kettő híján ötven) éven át futott a Magyar Rádióban. Így vagy úgy, de valószínűleg minden létező magyar család életének része voltak – ha másképp nem is, hát tudat alatti hatásaikban. Azt a két évet már megadhatták volna nekik. Szerintünk.
 
De szerencsére nem maradtak köztudati utód nélkül: a zenekar újabban az új mindennapi vendéget, a Barátok köztöt emlegeti szövegeiben. A sorozat érdemeit újfent más lesz szíves kielemezni (bár a magunk részéről Szabó Tilda Erika férjújracsábítási jelenetét fölöttébb lájkoljuk), annyit azért tegyünk hozzá a fentiekhez diszkréten: Stabil nézettségét is figyelembe véve jó esélye van, hogy ez lesz a tévés korszak Szabó családja – lenézni és tudomást sem venni róla tehát súlyos hiba lenne.
 
Tekintsük meg, a punkos lendületét napjainkra levetkőző KFT például hogy is reagált a dologra (és figyeljünk az instrumentális rész police-os ízeire – nekem valahogy mindig beugrik a Szentmihályon presszó lesz című dal, ha ezt hallom).
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr432028363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása