Nézz rám, tizedesLájkoljuk a stílust, ami (mint az közismert) maga az ember. Különösképp így van ez, ha a bizonyos stílus összetéveszthetetlen, egyszersmind keserédesen és bölcsen ironikus. Különösen lájkoljuk tehát Darvas Ivánt, aki ma ünnepelné születésnapját. És akinek utolsó (szinkron)szerepe egy egér volt. Bob Polyakov (reméljük, így írná), a Macskafogó második részében. Szerintünk nem szentségtörő búcsú.

Az életrajzot megint csak máshol kéretik keresni a Nyájas Olvasónak. A száraz adatok kopipésztelése bizony diszlájk. Maradunk inkább a stílusnál, ami oly nagyon sajátja volt Darvasnak. Az a nyugodt, egyszersmind mindig vibrálóan ironikus derű, ami bárki más esetében visszás lehetett volna. Talán ennek is szerepe volt abban, hogy mikor 1956 után visszatérhetett a színpadra (a József Attila Színházban, ahová a kultúrpolitika valami egészen zseniális társulatot száműzött - még hogy a város pereme...), szóval, amikor az Imádok férjhez menni futott, akkora slágert csinált egy dalból, hogy talán még a Kispál és a Borz is kisebbet durrantott vele vagy negyven évvel később.

 

Ez az imádnivaló önirónia csendül vissza A szabin nők elrablásából önálló karriert befutó dalban is. Mintha maga a művész sem hinne abban, hogy csupán mások ténykedésének áldozata. Avagy könnyű Katát táncba vinni.

 

Reméljük, most már érti a Nyájas Olvasó, miért emlékezünk meg Darvasról. Nem lehet mást tenni. Olyan figurája volt a hazai kulturális életnek, amilyenből kevés adódik - és ritkán. Úgyhogy még egy verset tekintsen meg a Nyájas Olvasó - nem gyakori ez mifelénk, de néha szükség van erre is.

 

Ja, házi feladat: megnézni otthon valamit, amiben Darvas játszott. Vagy legalább a hangját adta hozzá - segítünk: így már belefér az Isten hozta, őrnagy úr! is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr442079950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása