stivanleroy 2010.09.24. 12:41

Mi mennyi?

Szép szolidanNyájas Olvasóm, kicsit megkésve, ráadásul lopott ötlettől vezéreltetve új sorozatot indítunk. Neked és nekem. Nekünk. Reckl Amál harminc kedvenc slágerét veszi mostanság számba (márminthogy nem az én szájamba, félreértés ne essék), és az ötletet határozottan lájkoljuk. A gond csak az, hogy harmincnál sokkalta több kedvenc számunk van, így más megoldást kellett választani: hatszor öt dalt kapsz itt is, Nyájas Olvasó, de más bontásban. Hat kedvenc előadó öt-öt nótájával kedveskedem Neked, jó előre kijelentve: legalább annyi dal maradt ki,mint amennyi bejutott. Azért ha kutakodsz, a legtöbbel összefuthatsz a posztokban.

Az első menet ráadásul egy szólista-háttérember-zenakari tag munkásságára koncentrál. Az illető Bornai Tibor, alanyi jogú billentyűs-énekes, a KFT zenekar egyik tagja, szerzője-énekese, és korábban jó ideig Koncz Zsuzsa egyik háttérembere, zeneszerzője. Isteni humora és stílusa van, kedvesen borongós bölcsesség és hatalmas humánum jellemzik. Érdemes elnézni a blogjára is. Szorgalmasan posztol, mindig olvasásra érdemeseket. Szóló pályafutásából mégsem idézünk, az oldalán bele lehet hallgatni. A KFT-ben viszont épp elég szívünknek kedveset alkotott, Nyájas Olvasó. Íme.

A sorrend leginkább véletlenszerű. Nemhogy naponta, de talán még óránként is változna. Tehát ennek megfelelően nincs is ilyenünk. Ez nem sorrend, nem értékel. Így jönnek és kész. Az elsőként mutatott szerzemény a komolyodó KFT jellegzetes dala. Várj, megmagyarázom. Volt egyszer egy alternatív KFT. Macska az úton, Üzenet a liftből, Bábu vagy – ezek voltak a jellegzetes dalaik. Újhullám, ahogy hívták akkoriban. Volt azután a sláger-KFT: Bál az Operában, Afrika, Elizabet, Siker, pénz, csillogás – megvan, remélem. Majd jött a komolyodó arculat: Kovács Pál, Szegeden, Eszter, a meztelen nő, ilyesmik. Ez nagyjából az Ég és Föld (Asztrológia) című lemezzel kezdődött, ennek volt húzódala ez a nóta. Amúgy szerelmetesnek indult ez is, mint a Bábu vagy.

 

Másik szerelemes dal, kicsit későbbi (valahogy a komoly KFT-t érettebb fejjel jobban szeretem, mint a slágereset, bár sajnos akusztikusan képtelen vagyok követni néha, úgy szólnak a dalok. Kár, nagy kár.). Volt idő, mikor sokat hallgattam, és mind a mai napig azt gondolom: kevés dal fejezi ki ennyire jól, mit érez valaki, ha a (ténylegesen) szeretett másikat egy harmadik figurával látja. Benne van minden, amitől a KFT KFT. Bornai komolysága, Laár utánozhatatlan gitárjátéka (oké, nem Satriani, de ennyire ízesen pont azt játszani, amit játszani kell adott helyen: na, ezt tessék utána csinálni), Márton András intelligensen „szögletes” (jobb szót nem tudok rá, csak ez is rossz: mindegy, tessék hallgatni) játéka, és örök kedvencem, II. Lengyelfi Miklós basszusa. Most épp basszgitáron és nem bőgőn, de ez nem sokon változtat. Miatta akartam basszusgitározni, és miatta tettem erről le, Nyájas Olvasó. Az még nem aggasztott, hogy a dallamot nem tudom lefülelni. Nincs abszolút hallásom (sőt: sokak szerint a helyes sorrend az „abszolút nincs hallásom” lenne), de hogy Miki egészen finom ritmuscifrázásait se tudjam követni, az azért már aggasztott. Így nem tudok, jobban sem. Rosszabbul pedig minek? Hát nem?

 

És persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a KFT sokszínűségéhez kellett Laár is. Akit ostobaság lenne komolytalannak hinni – de másképp komoly és másképp vicces, mint Dráni (azaz Bornai). Rá inkább ez jellemző:

 

Illetve a csapat egészére a jó értelemben vett kollektív hülyeség, mint olyan. Például ebben a rendszeresen visszatérő koncertprogrampontban. Itt is jelen van mindaz, ami miatt a Top 6-ba gondolkodás nélkül kerültek be.

 

És ha már koncert, KFT, sláger – akkor természetesen megkerülhetetlen ez a dal is, ami Dráni első szólólemezén, az Átvitt étterem címűn is szerepelt (ennek volt húzóslágere a Terülj, terülj asszonykám, gitáros-vokalista-producere pedig egy ifjú ír csávó, bizonyos J. Winchester). És persze azóta is változik, mindig új színeket kap. Mondjuk az én kedvencem az 1996-os koncertverzió, II. Lengyelfi basszusszólójával.

 

És Te, Nyájas Olvasó? Neked melyik a kedvenc KFT/Bornai számod?

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr212320058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása