stivanleroy 2012.07.23. 14:24

Don't speak

Nyájas Olvasó, vicces kis hírrel volt szerencsénk találkozni a minap az internetes világháló bugyraiban szörfölve. A magyar szülőket még mindig felháborítja, hogy a diploma mint olyan legalább egy középfokú nyelvvizsgához kötött. Mit lehet erre mondani? Magyarosch, typisch magyarosch.

A történet egyik fele az általános magyaros lendület, ami kibukkan a blicceléstől az adócsalásig minden területen.

Ahogy a kedves szülők a nyelvvizsgán, mint feltételen kiakadnak (a teljes történet ide kattintva olvasható; egy élmény), úgy szoktak felháborodni a lefülelt bliccelők is: mi az, hogy őket megbüntetik? Hogy jönnek ahhoz, hogy csak azért, mert közismert szabályokat hágnak át tudatosan, (lebukáskor) ezt számon kérjék rajtuk? Milyen alapon büntetik az adócsalót, ha lefülelték? A szabályok egy dolog, az ő hozzáállása egy másik, aki ezt számonkéri rajta, monnyonle. De előbb persze kérjen ezért bocsánatot.

Mi sem tudjuk a választ, ó, Nyájas Olvasó. Senki sem. Csak a kérdések vannak. Mint azok, hogy miért nem tekintenek el az egyetemek/főiskolák a nyelvtudást igazoló papírtól, ha megtehetik, hogy ragaszkodnak hozzájuk? Miért kell a jobb sorsra érdemes csemetéknek még egy nyelvvizsgát is összeszedniük, mire elvégzik azt a (minimum) három évet?

Az a válasz, hogy mert ez volt a feltétel, amikor a kedves csemete beiratkozott, nem számít. Az, hogy mi a közismert elvárás, sosem számít. Csak az, ha kiderül, hogy komolyan is van gondolva. Azt nem szeretjük soha.

És ez nem pénz vagy idő kérdése. Na jó: nem csak. Akik most menetrendszerűen fejezik be a bachelor képzésüket, már a kapitalizmus gyermekei. Semmi kötelező orosz, ők már képzett, profi nyelvtanárt is láthattak közelről. Netezhettek szélessávon, torrentezhettek menő sorozatot, szívhatták magukba a középfokon nem megtanulhatatlan angolt, például. Hét-tíz évük lehetett csak arra, hogy középfokon elsajátítsanak egy nyelvet, szigorúan az iskolán belül maradva. De az egyetem tehet arról, hogy nem adja a nevét és pecsétjét akármihez (és persze akad iskola, amelyik igen, és van több nyelvvizsga is, lehet válogatni, kinek mi a kényelmesebb, és így tovább, a Rigó utca ma már semmit sem jelent - helyesen, bájdövéj: ritka pofátlan lehúzós bagázs voltak): legalább ennyit szerintük tudnia kell annak, aki felsőfokú végzettségre pályázik.

Van olyan, hogy ez nem jön össze, persze. De akkor ne arra haragudjunk, aki előre szólt, mi lesz ennek a változatnak a vége. Ha elkap az ellenőr, mi bukunk le. Fizessünk becsülettel. Kockáztattunk, vesztettünk. Így megy ez. Nemkülönben az adóhatóság. Ha utánaszámolnak és feltűnik nekik, akkor nyertek. Istenigazából egyenesen a mi kurva anyánkat, mert mi csaljuk el azt az adót, aminek a helyére aztán a Matolcsy minden baromságot kitalál és keresztülver. Alkotmányba foglaltat esetleg; mi az neki?

És ez csak az a fele, hogy mire fel akadnak ki a kedves szülők azon, hogy bizonyos szint alatt még a zugiskolák sem adnak diplomát. Szegény kölöknek a diplomaosztón a talárosok mellett sima öltönyben kell feszengeniük, és nem diplomát kapnak, hanem papírt arról, hogy ha leteszik a nyelvvizsgát, lesz diploma is.

Mi a szegedi bölcsészkarról tudunk csak relevánsat mesélni. Ott csak diplomát osztanak, helyettesítő papírt nem. Viszont akár beszarós (aka. hárem) nadrágban is át lehet venni. Még a nyelvszakosakat sem nézik annyira hülyének, hogy talárt meg sapkát tegyenek rájuk 35+ fokban. És volt olyan, hogy közölték a sikeres nyelvvizsga-eredményét már tudó végzőssel, hogy őket nem érdekli az igazolás, csak a kész nyelvvizsga láttamozása után adnak ki bármit is. Az egyetem egyébként még mindig a Világ Top 500-ban van.

És akkor már ne is beszéljünk az egész másik feléről: arról, mit ér az ember nyelvtudás nélkül.

Nekik is éppen hogy csak megbocsátjuk a tudatlanságot (és drukkolunk, hogy ilyen szerelés mellett azért mégiscsak menjen nekik a francia; már elnézést a szexizmusért).

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr484672830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása