Szállj, szállj madár szárnyánNyájas Olvasó, ilyen is van. Tévedtünk múltkoriban. Bizonyos mértékben. Nem örülünk neki (és nem csak magunk miatt), de ha már így alakult, illő szóvá tennünk. Szóval, Petőfi rádió. Emerkettőpetőfi, naggyonzene. Azt hittük, nem lehet rosszabb (illetve reméltük). Bár igazunk lett volna. A rádiót ezentúl Koltay Gergely, a széljobber(ré lett) művészdinasztia raccsolós zenésze fogja irányítani. Nem gondoltuk volna, hogy visszasírjuk a magyar éterbe Kardos-Horváth Jánost, de ez a helyzet. Igen, a Kormorán, és a körülötte felgyülemlett izé még a Kaukázusnál is rosszabb.

Gazsó L. Ferenc (az ember, aki kétszer is szétkúrta a valahai Magyar Hírlapot) nevének említésekor már gyanakodhattunk volna, de nem tettük. Erre tessék. Jön a nemzeti rock (mélymagyar népnemzeti keresztény zene afrikai bennszülöttek kultúrájára alapozva; röhögnénk, ha nem lenne sírhatnékunk), és a bámulatosan tehetségtelen Koltayak.

Ha belegondolunk ebbe a szörnyű árpádsávos giccsbe, igazából újra férfiasan be kell ismerni: sokkalta inkább ezt, mint a Kormoránt (az milyen, mikor valaki kérhet négy számot egy portréműsorban, és mind a négy saját dal? Arról már tényleg nem is beszélve, hogy megkülönböztethetetlenek.). Még egyszer, lassan, tagoltan hogy mindenki értse: sokkal inkább ezt.

 

Ugye? Nem lesz persze ilyesfajta világnézeti állásfoglalás sem (na jó, ők csak azért, mert baranyaiak).

 

És még valami, az árpádsávos rockereknek, így a szeretet ünnepe előtt. Drágáim, a zene erre való, amire ebben a butácska amerikai sorozatban használják, például itt (a videón ne tessék röhögni, siketek kezdik énekelni, azért fura az artikuláció). Az, amit ti csináltok vele: minősíthetetlen, alattomos bűn.

 

Elmehetnek az apparatcsikok és Kedves Vezető – rajongók mind a jó édes anyjukba,

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr1002511455

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hétfőnapi kenyerünk: Igen, a Neoton Familíának köszönhetjük a demokráciát 2010.12.13. 15:59:38

Forgó, szikrázó diszkógömb, amit minden menő, diszkós laza-Lali megpróbált otthon barkácsolni. Fényes, színes cicanadrágok, dauerolt haj, igazi akrilból kötött pulóverek hát hogyan is jelenhetne meg másképp egy magára valamit is adó "bige" tá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dike 2010.12.13. 13:11:48

Off: A Glee nem butácska sorozat, épp az ilyen jelenetek miatt, mint a mellékelt videón látható jelent.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.12.13. 13:41:31

Szerintem a posztoló a saját ízlését véli egyedül üdvözítőnek. Joga van hozzá, de engedtessék meg, hogy én pedig azt találjam gondolni: a Kormorán a rock keretein belül határozottan élvezhető dolgokat hozott létre (és persze sok értéktelent is). Bizonyára a Kafkazka is képes lesz 20 év múlva is többezres közönséget megmozgatni a koncertjein, de egyelőre erre nem kötnék nagyösszegű fogadást. Szóval a Kormorán a műfajon belül időtállónak bizonyult, nem kell fikázni.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 13:42:17

Újabb gumicsont, és hogy jön ez az alcímhez?:)
Mindemellett tényleg nem felemelő az említett úr formációjának elmúlt évekbeli produktuma. De tényleg ez a legnagyobb gondunk?
A rádión pedig van kereső gomb.:)
holdontul.wordpress.com/

nevlexikon · http://nevek.blog.hu/ 2010.12.13. 13:47:12

Húzás a falusi diszkókba, ott tuti nem lesz kultúra.

komiszborisz 2010.12.13. 13:50:19

katasztrofa!
pár éve amikor elkezdtem hallgatni,minden haveromat végighivtam,hogy van egy jo magyar rádio(vidéken).aztán szép lassan jöttek a pink-punkok,vasalt dzsánkik,ammerikai ideál győztesek,meg a nindzsa proteksön!és szép lassan egyre több számnál kellett elkapcsolni(köztük a földlakó),ami nem egyszerű feladat vidéken(kivéve ny-Mo,ahol fogod az fm4-t),föleg ha már kiraktad a kocsibol a CD-ket.
szóval ez is jo magyar szokás szerint szar lett,és biztos,ez még nem a legalja a lejtőnek!
viszlát MR2

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 13:53:16

@Dike: A "butácska" mihez képest értendő. Az ilyen pillanatok miatt tényleg nem tucatsorozat; magam is szeretem. De a világmegváltást és a katarzist nem két reklámblokk közt vár az ember, 45 percen belül megoldott konfliktussal.
És mégis.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 13:55:19

@szekertabor: A saját ízlésemet természetesen jónak tartom. Például a Kafkazka már bele sem fér. Gázos, rossz. Nem hiszem, hogy megmarad az utókornak. De Koltayék árpádsávos nyavalygása még ennél is rosszabb. Nem beszélve arról, amit egy ilyen vonalas fickótól várni lehet.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 13:58:01

@SlafRock: Van más gondunk is, nyílván. Mikor a Petőfit először siratták, akkor jeleztem, hogy le van szarva, mert unalmas és belterjes. Ehhez képest kell helyesbíteni.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 13:59:02

@nevlexikon: Attól tartok, az én fogalmaim szerint kultúra a rádióban sem lesz.

nevlexikon · http://nevek.blog.hu/ 2010.12.13. 14:02:49

@stivanleroy:
Sőt nincs is, ahol Bocskor röhögése tartja lázban a fél országot, ott már nincs.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 14:12:09

@stivanleroy: Volt egy jó időszaka, és pár normális kezdeményezés.
Csak a hisztéria érdekes, mert a közmédiumok politikai játszóterek már jó régóta, nyíltan, vagy fű alatt.
Ha lenne tengerünk, csinálhatnánk kalózrádiót!:)
www.youtube.com/watch?v=qX1SSiFWF-s

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.12.13. 14:14:33

a rádiózás annak való, akinek tök mindegy mi szól, csak már legyen megemésztődve benne. a többségnek a rádiózás még mindig az elmúlt 30 év 200 számát jelenti.

olyan rádiót nem lehet csinálni, ahol csak Kovács Béla kedvenc számai mennek. ja de, úgy hívják Shuffle.

Nelson Muntz (törölt) 2010.12.13. 14:15:10

basszus van egy csomo kituno magyar "nemzeti"(sic) zenekar. ott a holdviola, napra, a lajko felixekrol mar nem is beszelve, de meg lehetne sorolni oket es akkor egyeseknek olyan gennyes szarok kellenek mint a kormoran, ismeros arcok meg a karpatia. bloahh.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:23:55

@nevlexikon: nem lesz ebből parázs vita (nem is igénylem): egyetértünk.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:27:13

@SlafRock: Majd visszafoglaljuk valamelyik tengerpartot, ezen ne múljon.

SP (a bátor) 2010.12.13. 14:28:06

Vallásról, zenei ízlésről, politikai beállítódásról a másikat meggyőzni nem lehet.
Zene kétféle van.
a.) Tetszik
b.) Nem tetszik

Ha nem tetszik, halgass mást!
Ha nincs a rádióban, tessék megvenni a CD-t. (Letölteni tilos, mert itt mindenki becsületes és tisztalelkű, igaz?)
További kellemes Rettegést!

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:33:31

@d'oh: Önmagában ezzel nem is lenne gond. A rádió háttérmédium lett. Jelentősége 17 éves kor fölött gyakorlatilag nincs (addig lehet belőle trendiséget tanulni, ha nem zenére vágysz).
A gond az, ha a politika játszótere lesz a háttérzaj is - és még ott sem szempont a minőség, ahol lehetne. Ahol csak ennek lenne szabad szerepet játszania.

@Nelson Muntz:

Az autentikus magyarnaklevés hogyanjáról nem dönthet akárki (érdekes, hogy ilyesmi -általad említett előadók zenéje - mintha nem lett volna a Petőfin).
A jelek szerint nem csinálni kell, hanem hangosan beszélni róla.

Amundsen73 2010.12.13. 14:35:59

@Nelson Muntz: nomeg a cikkírónak írom... Én csak 24 országot jártam meg és érdekes mindehol van nemzeti rádió. Ti ezt ócsároljátok? Kapcsolj el..... Álltalánosítva kijelentini, hogy "gennyes szar..." Pajtás neked valóban el kellene menned, igen, ki Ámerikába mer ottan vón a jó zene...
Szégyellitek, hogy magyarok vagytok? Értitek azokat a számokat? Nem trendik? Ugye? az a baj? Árpádsávtól rettegőnek javaslom, hamár töriből megbuktál olvass utána, hogy ne írj ekkor baromságot..., mint cikk....

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:38:07

@Jomkipp úr: Meggyőzni nem is akarok senkit. Csak közöltem a véleményem. Engem is meglepő módon valaki kiszúrta és címlapra került. Annyi baj legyen, eddig kimondottan kellemes vendégek néztek be hozzánk.
(Amúgy a zenét hagyományosan jóra és nem jóra szokás felosztani, ami nem feltétlen azonos a tetszik-nem tetszikkel, bár a differencia tényleg nem egetverő).

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:38:42

@SlafRock: Jót. Ennél szigorúbb megkötést nem támogatok.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 14:47:48

@stivanleroy: Ez egy elég tág bugyor!:) Neked mi esik bele?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 14:52:05

@SlafRock: Hajjaj. Hosszú lesz. Gyakorlatilag bármi, ami mögött érezhető tehetség, ötlet, valami plusz. Abbától Zappáig bárki lehet jogosult. Az ötlettelen, gyenge, koppintott, semmilyen dalok nem jöhetnek. Mondjuk a B-Oldallal tőbbé-kevésbé egyet tudok érteni (speciel metált nem hallgatok, így nem is szeretnék állást foglalni ezzel a műfajjal kapcsolatban - bár pl. a Metallicáttól sosem sajnáltam a tiszteletet). De nézelődj nyugodtan, az itt kitett dalok beleférnek a keretbe (nyilván egy szelet, nyilván a populárisabb, de akkor is).

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 15:57:11

@stivanleroy: No, legalább nem csak én vagyok eklektikus hosszú listás!:) Valóban, legyen valami plusz, ami miatt 30× visszatekerem a ...bárhol. A műfaj és előadó sznobizmus nem tetszik. Pl a műfajkeverések között is van egy csomó jó, és hallottam nem egy feldolgozást, ami űberelte az eredetit!:)

stockar 2010.12.13. 16:25:21

En olyan mr2-t szeretnek, ahol az ismeros arcok utan colorstar szol. karpatia, kiscsillag meg a tobbi gagyi nelkul. Most akkor megint negy evig a lo tulso oldala lesz?

szekertabor · provo.blog.hu 2010.12.13. 16:26:01

@stivanleroy: Lehet, hogy rosszul érzem, hogy értékítéleted vonalas ideológiai gyökerekből táplálkozik? Hogy neked az "árpádsávos" jelző dehonesztáló, és csak a "giccs" és "nyavalygás" minősítések fokozására alkalmazod. A nemzeti rock műfajáról sem írsz hízelgő jelzőket. És mintha Koltayék tehetségét is ezen az ideológiai szűrőn keresztül minősítenéd.

Ugye nem valami szélsőséges liberális internáci eszme áll értékítéleted mögött?

Gyáli úr 2010.12.13. 16:32:05

Jó vót az erdőspéter, igaz-é?! :)

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2010.12.13. 16:33:07

Soha nem fogom megérteni, mi a baj a nemzeti rock zenével? Vannak persze gyenge produkciók (pl. Kárpátia), kár tagadni, de pl. egy Hungarica nálam szinte mindent üt: tiszta magyar RAtM, hát hogy nem lehet szeretni az ilyet?
Ha meg kis hazafias, nemzeti-érzelmű (elcsépelt egy szó, tudom, nem kell kiemelni) zenés produkció is belekerül a repertoárba a sok cipőbámulós, kamu-britpop, és kockás inges indie mellé, az sose baj.
Csak ne essenek túlzásba, mert akkor az régen rossz.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:44:23

@SlafRock: Aki a Zenét szereti, annak csak hosszú, eklektikus listája lehet. :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:45:33

@stockar: A lónak csak egy oldala lesz. Nem biztos, hogy csak négy évig.

VLADISZLAV 2010.12.13. 16:51:07

Hát az igaz, hogy egy pár zenekar lehúzhatná a redőnyt, ha Erdélyt visszacsatolnák Magyarországhoz.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:51:21

@szekertabor: A jó ízlés mentén alkotok véleményt. A "nemzeti" rock amellett, hogy fából vaskarika, még beszűkült valami is. És régen gyanús: ha valaki bizonygatni kezdi, hogy ő magyar, valami gondja van. De hogy megnyugtassalak: az árpádsávos nem fokozó jelző. Inkább csak tipizáló.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:52:43

@VLADISZLAV: Az Aranka, szeretlek! kétségkívül az elmúlt évek egyik legzseniálisabb zeneműve.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:53:57

@Gyáli úr: Majd meglátjuk, milyen az. Türelem, biztos lesz jelentkező a posztra.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 16:54:54

@Aszteroida-bányász metal énekes: "Csak ne essenek túlzásba, mert akkor az régen rossz."

szekertabor · provo.blog.hu 2010.12.13. 16:56:10

@Nelson Muntz: Szerintem itt egy alapvető műfaji tévedés van. A felsorolt zenekarok nem kifejezetten (némelyik kifejezetten nem) nemzeti rockot játszik, hanem népi rock, folk-rock, világzene műfajút. Dallamkincsükben, hangszerelésükben merítenek népi forrásokból, bár az ehhez illő alázat olykor hiányzik belőlük. Az ún. nemzeti rock ellenben elsősorban témaválasztását illetően azonosítható, és nyílt vagy burkolt módon nemzeti érzület hatja át. Persze ettől még egyik műfaj sem jobb vagy rosszabb a másiknál, és vannak együttesek, melyek ötvözik a kettőt. Személy szerint ebben a legjobbnak a Role együttest tartom, szakmailag számomra ők az etalon. Ráadásul annyira szerényen és alázattal bánnak a felhasznált alapanyagokkal, népdalokkal, versekkel, stb., hogy csak most kezdenek országszerte ismertté válni, pedig odahaza már vagy 20 éve nyomják.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2010.12.13. 16:57:13

@stivanleroy:
Amikor a nemzeti rock túlzásba esik, na azt nevezik NS Black Metal-nak, vagy Nazi Punk-nak. :) A nemzeti rock, az nemzeti rock.

hollario 2010.12.13. 17:04:17

@Amudsen73: Árpádsávtól rettegőnek javaslom, hamár töriből megbuktál olvass utána, hogy ne írj ekkor baromságot...,

Hagyjuk már ezt a kioktatónak szánt, de közben sunnyogós gyáva féreg dumát. Persze, hogy a nyilasok miatt hordjátok, meg Szálasi miatt, nem a királyaink miatt. Ezt mindenki tudja, aki nem hülye, mégis nyomjátok a süketet.

Ruszlán 2010.12.13. 17:14:46

Sziasztok!
Az árpádsávos téma már tövig le van rágva.
Mikor a Petőfi MR2 lett és nagyon zene, kiváncsian vártam a változást. Két dolgot vettem észre: megszűnt a kabaré, és tele lett szemetelve rap zenével (?) Mármost, ha választani kell a néger kántálás és a Kormorán gyönyörű zenéje között, nem kétséges, hogy melyik a jobb. Aki nagyon politikusnak gondolja a Kormoránt, hallgassa meg újra. Azért az is nagy gáz, hogy a rádiók és televíziók homokba dugják a fejüket, az un.nemzeti rock teljesen hiányzik. Pedig elég nagy a rajongóik köre. Reméljük minél több magyar zenét hallhatunk ezután, akinek meg nem tetszik, hallgassa nyugodtan a kafferzenéket a kerrádiókon!

sorica123 (törölt) 2010.12.13. 17:38:33

@Nelson Muntz: na jó, de akiket te mondasz, azok nem politizálnak telibe. Lehet, hogy van közöttük jobbos, de nem arról szólnak, hogy népnemzeti szenteskedés izomból 24/7.
@Ruszlán: nekem a különféle népzenék és azok feldolgozásai (nem nox, annál sokkal értelmesebbekre gondolok) hiányoznak. Azok nem akarnak azonnal hörögve irányba állítani.
@szekertabor: na most a folkrockban nincs kevesebb szakmai alázat, mint a nemzetiben. Nem ettől függ. A nemzetiek erőszakos kisajátítása, militáns elveskedése nem biztos, hogy 24/7 adagolva annyira jó. A kellően önreflexív folk-rock bandák zenéje viszont nagyon jó. Az ilyen dibdábokat én se szeretem, de lehet azt jól csinálni.

Kobres 2010.12.13. 17:44:53

Ugy tunik, hogy ezutan is a Kaukazus valogatas cdimet fogom hallgatni, mert egy kicsit tobbet velek felfedezni a szovegeikben...
A nemzeti rock szamomra elegge a szelsojobbhoz kozelinek tunik. Ezenkivul eleg keves huzottszemu "magyart" latok, amilyenek az osmagyarok voltak. Ha vegignezunk a csaladfankon meglepoen sok (nemet, szlovak...) nemzetisegunek talaljuk.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 17:50:16

@sorica123: Köszönöm, én magam kezdtem volna belefáradni.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.12.13. 17:52:01

@Ruszlán:

"Mármost, ha választani kell a néger kántálás és a Kormorán gyönyörű zenéje között, nem kétséges, hogy melyik a jobb"

Valóban a néger kántálás jobb.

Beru 2010.12.13. 17:52:12

Sokat gondolkodtam már azon, mit jelent az, hogy nemzeti rock? Eddig azt hittem, nemzeti az, ami magyar. De elbizonytalanodtam. Bródy, vagy Cseh Tamás nemzeti vajon?

mesa 2010.12.13. 17:53:10

Azóta ilyen rossz a Kormorán, amióta Koltay átvette a zeneszerzői posztot. Kellenek a pontok az Artisjusnál....Gyermekdal szintű - se népi, se rock - dallamok és harmonizálás. Ráadásul körbevette magát harmadosztályú zenészekkel (kivétel és tisztelet Zsoldos Tamásnak). Álpátoszos,"szegény Magyarországos" szövegek (szintén Koltay), mert most ez megy, erre van igény és csak kivárta, míg megjön a támogatottság a politika részéről is.
De ez egy ilyen ország: lojalitásának eredménye a rádiós állás, és Szalai Annamária nyilván nem fog azon problémázni, hogy a Petőfin túlteng a Kormorán.

kukatr 2010.12.13. 18:20:53

Szerintem a vokálnak kiegészítenie kell a zenét, nem uralni. Rengeteg pop/rock/metál banda rontja el azzal a zenéjét, hogy erőltetik az éneklést, meg a mondanivalót. Sokszor még énekelni se tudnak.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.13. 20:29:25

@SlafRock: Más megközelítés, ráadásul gyengécske felvétel. De valami érződik belőle:

www.youtube.com/watch?v=MZrqtcy5lOo

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 22:26:37

@stivanleroy: Szerintem hasonló megközelítés, és Jamie ezen formációja volt!
A beatles nótához simán tett a feldolgozás!
Ez pedig még egy csavar, bár nem népzene!
www.youtube.com/watch?v=JnXPDgZZr9U&feature=related
És egy poénos!:)
www.youtube.com/watch?v=wFmLxSoIptI&feature=related

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.13. 22:53:35

@SlafRock: helyesbítve: Jamie ezen formációja jó volt!...a jó kimaradt!:)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.14. 00:53:33

@SlafRock: Nemigen lehetragozgatni, jó és kész.

Kom Szom-Ol · http://csollima.blog.hu 2010.12.14. 06:47:43

A Barbaro még nem lett megemlítve folk-rock vonalon?

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.14. 06:49:47

@stivanleroy: Igen! Milyen jó kis kalózrádió lenne!:))

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.14. 08:13:50

@Kom Szom-Ol: És a Gépfolklór sem, ha már itt tartunk.
De szerintem kezdjük levédetni az ötleteket, mert ezekből simán lehet egy kimondottan jó rádiót is üzemeltetni.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.14. 12:46:35

@hollario:
Evidencia, de örülök, hogy más is így gondolja. Persze, hogy a nyilasokról van szó.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.14. 19:05:15

@stivanleroy: Simán csatlakoznék egy ilyen kezdeményezéshez!:)
süti beállítások módosítása