KukiNyájas Olvasó, ne aggódj: nem politizálni akarok (kínlódjon a rossebb egy darab szörnyeteg kiválasztásával – túl sok a bestia, az idő pediglen túl kevés a kérdés megnyugtató rendezéséhez). De nyugodtan gondolhatsz, akire akarsz. Sőt, hétvége előtti bónuszként gondolatban ráküldheted a ma bemutatott szörnyet is. Aki egyébiránt valószínűleg afféle generációs közös nevező, különösen a délpesti régióban. Vagy nem.

Mindenesetre mi elsősorban ezen a vidéken hallottuk kortársainktól emlegetni a különös lényt. Olyami lehetett, mint a Kököjszi és Bobojszában a zsákos ember vagy a mumus (na, azt végképp nem magyarázzuk meg, ki az a Kököjszi és ki az a Bobojsza. Boldogult ifjúkorunkban – csepp retrójelleggel – még lehetett olvasni a kalandjaikról).

Érdekesség, hogy kapásból két névváltozattal is találkoztunk (és nem az előtagban volt a differencia). Volt a rágnivaló dohányról, és volt a madárról elnevezett. És noha az első (mármint a bagó, rézfasszal) határozottan szüreálisabb, megélhetőbbnek a második (a bagoly) tűnik. Ilyesmi lehet:

 

Ettől sem kell már félni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr972522113

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érted is eljön a Rézfaszú bagó! 2010.12.19. 11:17:15

Kár a dumáért! Felesleges a mellébeszélés! A magyarázkodás, vinnyogás, a röhögcsélés, de éppen úgy a vagánykodás, a menősködés, a nyálfröcskölős vaker vagy a szimpla tagadás: megingathatatlan tény ugyanis, hogy generációk (néhány legalábbis a '70-es, '...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.19. 00:15:10

:D Mekkora szám!

Erről a félelmetes madárról először jó huszonkét évvel ezelőtt hallottam. A napköziből hoztak haza, szóval késő még nem volt, de tél révén már négykor is sötét. Még nem minden szót értettem, így különösen félelmetes volt.

Egyébként nem ez volt az egyetlen utólag zseniális szöveg a családban. A PaDöDö számból (Szép az élet) ismert soroknak ("Egyszer voltam nálatok/ leszakadt az ágyatok") nálunk folytatása is volt: "Recsegett, ropogott/ Még a szar is potyogott". Csak, hogy egy példát mondjak, amelynek kulturális hátterét a tisztelt szerző is ismeri. Kb. úgy éreztük magunkat, mikor a PaDöDö-számot meghallottuk, mint mikor a Dr. Grespik feltűnt tíz éve a gólyabálomon... Döbbenet és nevetés helyett valami fulladásközeli állapot.

Hadd korrigáljam mint dél-pesti a tisztelt szerzőt! Irodalmi nyelvben: rézTOLLÚ bagóként híresült el. De a funkciója ugyanaz: elviszi, aki rossz.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.19. 12:02:17

@Reckl_Amál: az irodalom egy kényeskedő izé. A réztollú bagó legfeljebb egy osztályfőnökömre emlékeztethetne, de annak sem rézből voltak a tollai. Legfeljebb alumíniumból. Na jó, félelmetesnek éppen tudott félelmetes lenni.
Ellenben a bagótollú Réz már akár irodalmilag is értelmezhető, ha figyelembe vesszük az ország legismertebb esztétájának nikotinfüggését.
süti beállítások módosítása