WellNyájas Olvasó, megható levelet kaptam tegnap este, emiatt is alakul úgy, hogy kivételesen (a jubileum dacára) nem Pet Shop Boys-klippel kedveskedünk. Egyébként újra bebizonyosodott, hogy a Facebook igenis hasznos valami, illetve az irodalom (na jó, nem feltétlen az, amit az irodalmárok irodalomnak hívnak, sokkalta inkább a tehetséges mesélők remekbeszabott történetei) csodákat tud(nak) művelni. Küldjük ezt a (kétszázadik) posztot és ezeket a klipeket szeretettel az istenek után (is) a Túlpartra. Az óceánéra mármint.

Tudniillik olvasódott, hogy az általunk oly sokra tartott Neil Gaiman legismertebb műve végre megint megjelenik magyarul. Az év vége felé, újrafordítva (csendben drukkolunk, hogy kedvenc műfordítónkra bízzák a feladatot, akinek együttesét már emlegettük volt párszor errefelé). Tehát megint kapható lesz az Amerikai istenek (esetleg a Tükör és füst című novelláskötet is, nem sajnálnánk).

Ennek örültünk egyet a Facebookon, amire a legkevésbé várt helyről érkezett válasz: egyenesen Amerikából, ahol egy volt osztálytárs tudós éppen. Tőle jött. Hogy is írjam körbe a dolgot: addig is jelleggel hozzájutottam a könyv digitális változatához. Tippekkel, mivel lehet Ubuntun olvasni (vagy tíz éve nem találkoztunk, és úgy nézem, mindketten kockultunk azóta: ő Spockot linkelgeti, mi visszaírjuk, mivel lehet még olvasni a prc fájlokat – Ubuntun, persze; otthon már csak elvből sem bootolunk Windowst, aztán kikötünk az e-könyveknél, és az e-olvasóknál... Tisztázzuk: ez nem a valaha közös számtechtanár érdeme.).

Szóval, némileg meghatva a váratlan ajándéktól, szeretnénk köszönetünk emitt is kifejezni (nem tudván, eljut-e hozzá: sosem reklámoztuk ezt a blogot, ugyanakkor ő egy is szóval utal a sajátjára – gyanús...). Profilunkba vágóan néhány dallal. Ami nem egyszerű, mert ölég messze esett egymástól az ízlésünk. Azt hisszük, tiszteletben tartva egymáséit.

De a kezdetek kezdetén még nagy Nirvana-fan volt. Fáradságos munkával még egy könyvét (ellenőrzőjét? Atyavilág, de régen volt) is bekötötte egy Kurt Cobain-poszterbe, amit cellux-csíkok tartottak. Sok munkával kellhetett összerakni. A mi szekrényünkben meg dedikált Pierrot-poszter volt. Bizonyos életkorban fényévekre rúgó távolság, bár ma már azt mondhatjuk: mindkettő jó volt; ez a tény és a messszeringó ifjúkor sok árkot betemet. Tehát az első dal Nirvana. A Nirvana akusztikusan David Bowie-dalt énekel. Akkoriban volt kurrens klip, bár már túl voltunk Kurt Cobain halálán. De még a Foo Fightersen innen.

 

Meg persze szerette a Guns 'n' Rosest is. Jeleznénk: ekkortájt tán még Slash gitározott a csapatban. És utalt is másutt erre a számra, úgyhogy hajrá.

 

Később aztán nyitott az elektronika felé is. Sőt. Itt többet tudott és hamarabb, mint mi. Kedves gyerekek, az az internet korai időszaka volt, mi a zenét rádióból, egymástól, meg könyvtárból szereztük. Esetleg a lengyelpiacról, de ez már egy újabb kifejtésre váró téma lenne. Neki jobb forrásai voltak. Amire emlékszünk: bejött neki ez a csapat. Amit ismerünk belőlük, nekünk is lájk, úgyhogy hadd szóljon.

 

És tuti ezt is hallotta párszor; reméljük, szerette is. Szintén elektromos, de magyar. És amennyire nem túlbonyolított a nóta maga, annyira eszünkbe juttatja azokat az ifjonti nyarakat. Olyan nyárias hangulata van. Nem? Tán még akkor is szólt, mikor újságot árultunk egy azóta sokat javult (ráfért, volt honnan) arculatú közlekedési csomópontnál.

 

És persze, ha már magyar, akkor az ultimate és megkerülhetetlen Kispál is kell. Vicces, hogy ez ma már korainak számít. Például még Bräutigam volt a dobos. Ezt mi is szerettük.

 

Köszönettel, Amerikáért ;-). :-).

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr152576375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.11. 15:09:23

Nagyon kedves leveleket tud írni egyes posztokra reagálva, az fix. :)

Erősen kínai, amit az e-könyvekről írtatok. Én egyelőre annyit tudok róla, hogy tetszik.

Egyébként gyanítom, hogy vagy a Pontilyen blogról, vagy az enyémről talált ide, mert azt viszont biztosan tudjuk, hogy mindkét helyen gyakori vendég. Néha kommentel is.

Ha ide is visszajáró lenne, akkor itt is üdvözlöm.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.11. 16:31:58

@Reckl_Amál: Az e-book nagyjából az, ami az okostelefon volt 2006-2007 körül. A sejtettnél közelebbi jövő. Vagy a kicsit előttünk kullogó jelen.

Igazából már csak technológiai/piaci kérdés a hazai áttörés is. Nem kell sokat várni már a kényelmesen olvasható és megfizethető eszközökre.

Viszont kár lenne vásárolni a verseny kitörése előtt :-)

padmasambhava 2011.01.11. 20:26:41

@stivanleroy: Nekem is egy kicst kinai volt (vagy nagyon), de hat öreg vagyok en mar ehhez. Én ma kapam meg a "Kindle"-t az Amazontol, most fogom kicsomagolni - eltart majd egy darabig, hogy többe-kevesbbe kiismerjem magam...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.12. 07:39:23

@padmasambhava: Ha megtörtént, majd mesélj :-) A lehető legtöbb információ birtokában szeretnék majd (egyszer, valamikor) dönteni...

padmasambhava 2011.01.12. 09:24:07

@stivanleroy: Mar fel eve gondolkoztam rajta, aztan egy könnyelmü pillanatomban decemberben megrendeltem... Ez a 3G wireless WiFi verzio, 6" kepernyövel. En egy konzervativ lelek vagyok, es tovabbra is szeretnek igazi könyveket olvasni - nalam ugyanis az a baj, hogy tul sokat olvasok es nincs hova tennem a könyveket. Föleg azt a sok paperbacket, amit csak egyszer olvasok aztan soha többet (beismerem, ha üresfelyüen este, 10-12 ora munka utan hazajövök, akkor neha egy jo krimi kell, mert teszemazt Orwell 1984-e valoszinüleg depresszioba döntene...). Ez egy Kindle hetvege lesz (es mindenkeppen megnezem a könyvet amit emlittettel !)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.12. 10:47:41

@padmasambhava: A probléma elvi síkon ismerős (az üzemanyag-áremelkedés egyetlen pozitív hozadéka, hogy utazás közben végre megint könyv/újság van a kezemben a volán helyett). Más kérdés, hogy a könyvárak mellett az ember rákényszerül bizonyos alternatívákra (úgy, hogy igazából nem lenne illő panaszkodnom a fizetésemre)...

lindalee 2011.01.14. 18:09:50

Guns and Roses meg a Kraftwerk! És még a cellux-csíkokra is emlékszel!!!!! Hihetetlen! Nem tudom, honnan sejtetted meg (az is lehet, hogy közeledik az ízlésünk), mostanra ez lett az egyik kedvencem a Nirvanatól. És erre az Animára a mai napig táncolunk bulikon :)
Minden szépeket és jókat a világ másik oldaláról!
Köszönöm!
süti beállítások módosítása