Fehér akácok/Veletek üzenekNyájas Olvasó, olyan időkre nosztalgiázunk ma, amikor még nem is éltünk. Viszont egy olyan színész apropóján, aki még élhetne is akár. Ő is azok közé tartozik, akiktől nem vesszük igazán jó néven, hogy már nem él. Az a szelíd irónia, és a mindig elegáns stílus, ami az övé volt, a mai napig hiányzik. Benedek Miklós például másképp öregszik, és nem is látjuk eleget.

Hamvas ifjúkorunkban néztünk sokat egy filmet, annak volt a címe Örökzöld fehérben-feketében. Tévéfilm volt, két részes, egy elfeledett, harmincas években felkapott énekes sztár újrafelfedezéséről szólt, az Éneklő Nagypapa szerepében. Énekelt például az Omegával, és a kis Berkes Gáborral is – ő a Rapülők, és az (épp saját múltját alázó) Első Emelet billentyűse volt később. Meg az Embereké, de senki sem tökéletes.

Remek szereposztás: Ruttkai Éva, Miklósy György, Tábori Nóra, Major Tamás, Rátonyi Róbert, Huszti Péter, Kern András, Alfonzó, és a főszerepben a színész, aki mostanság lenne nyolcvanöt éves: Mensáros László.

 

Ilyesmi volt a film (még torrenten sem nagyon találni, ki tudja, nem tűnik-e el valami raktárban – nem szeretnénk). És még egy videó Mensárosról, ahol imádott barátjával (bizonyos esetekben igenis lehet őszinte barátság férfi és nő között), Tolnay Klárival énekel. Kép sajnos nincs hozzá. Kár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr612615433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.26. 15:27:56

Nekem a Tolnay - Mensáros párostól a Kedves hazug volt a kedvenc tv-filmem. Pár éve adták az m2-n. (www.port.hu/kedves-hazug/pls/fi/films.film_page?i_film_id=103774&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=1&i_topic_id=1)

Egyúttal szeretnék csatlakozni azokhoz, akik a klasszikus tv-játékokat siratják.

Másik nagy kedvencem Mensárossal a Butaságom története. (Nemcsak miatta persze, de abban pont azt az ironikus karaktert játssza, amiről te is beszélsz.)

Az általad említett filmet nem láttam (vagyis inkább nem emlékszem rá), de jó lehet.

Az Emberek meg monnyon le! Miért játsszák őket még mindig a rádióban?

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.27. 07:42:56

@Reckl_Amál: A film tüneményes, és van benne egy remek példabeszéd: miért vonult vissza a sztár Ádám Oszkár?

Minden koncerten kinéztem egy arcot - öreget, fiatalt, okosat, butát, férfit, nőt: mindig mást. És neki énekeltem. Aztán egyszer ez az arc ásított. Biztos fáradt, kemény napja volt - gondoltam. Aztán legközelebb is ásított. És azután is. Nem vártam meg, hogy mindegyik ásítson.

Vagy valami ilyesmi.

És a tévéjátékokkal csak a másodlagos baj az, hogy nincsenek (baj, nagyon is. De ne legyenek illúzióink: sok jóra nem számíthatnánk, a mindig kontraszelektált közszolgálattól - ahol a szerethető csúcs az Életképek volt, mert hús-vér színészek voltak benne, és nem akart görcsösen napisorozatos lenni). Hanem az az igazán bosszantó, hogy még ezeket sem adják le. Az Önök kérték is magyarnótákat nyomat, esetleg a Ványadt bácsit, százhúszezredszer (nem az ő érdemük, hogy még így is jó).
De egészeket... Soha. Pedig volt jónéhány.
Ilyenkor mélyen egyet tudok érteni az egyre szomorúbb szürkére kopó Gálvölgyivel: bűn lenne elfelejteni ezeket az embereket, különösen, hogy van róluk felvétel.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.01.27. 10:29:55

@stivanleroy:
Sőt, most, hogy az m2 gyerekcsatorna lesz, végképp nem látjuk majd ezeket a régi, de jó filmeket.

Az Önök kérték elvileg nézői kívánságokat teljesít. Nem tehetnek róla, hogy a műsor közönsége Hej, Rigó, Rigót akar nézni. (Miközben, ugye, Nóta TV meg Muzsika TV is van az éterben, ahol egész nap ez megy. Igaz, a hetvenes évekbeli felvételek sokkal igényesebbek, mint a Koóstoló és a néhai Budapest TV műsorai.)

De van olyan is az egyesen, hogy - és ennél cinikusabb, néző-lenézőbb címet elképzelni sem tudok - Egyszer már tetszett. De ott is csak harminc évvel ezelőtti szilvesztereket adnak. Bodrogi Gyula sanzonokat énekel Süsü-hangon pl. Hát...

A példázattal szembemenni meg a mai elöregedő művészvilág krédója. Hol máshol lehetne színpadon Lorán Lenke vagy a már fiatalon is rettenetes Csala Zsuzsa. Értem én, hogy ők nem amerikai milliomos sztárok, meg azt is, hogy ez az életük - sokukat kedvelem is - de néha olyan szomorú nézni a vergődésüket. Szegény Aradszkira gondolok például, amikor évekkel ezelőtt tátogta el a Nemcsak a húsz éveseké a világot egy gumimedencében állva, mert a Budapest TV-n a bícs párty volt a "koncepció".

(A dalt pedig igenis el lehet ma is énekelni. Múltkor egy iskolában énekelték általános iskolás gyerekek. Ők sem húsz évesek. Még. Ügyes!)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.27. 10:55:23

@Reckl_Amál: Csala Zsuzsáról a hazai szakma tehet. Mikor nem ripacsszerepeket kapott (volt ilyen), gond nélkül hozta azokat is. Őszintén szólva lassan el tudnám képzelni egy Macskajátékban. Ha nem is Orbánné szerepében, de Paulának például működhetne.
Az Egyszer már tetszett pedig kifejezetten rossz hatással van a vérnyomásomra - különösen, mikor Détár Enikőék éneklik a Sárganagyhajót (eredetileg egy tengeralattjáróról szólt a dal, valami Szilva vagy Ringló nevű dobos énekelte).
Érdekes, mikor néztem a Süveges úr posztját, többen felemlegették a régi ifjúsági filmeket. Éppenséggel az Utánam, srácok! vagy a kötelező Keménykalap (megint), de akár az Abigél is beleférne.
Pontott, pontolyan (pontilyen?)módon volt emlegetve a Szünidei Matiné - kb. 12 éves kor alatt simán működnének a régi filmek (betörni az állatkertbe rendszerfüggetlenül csúnya dolog, beteg osztálytársat felvidítani rendszerfüggetlenül jó, és így tovább).
Előkeríthetnék Takács Verát, hátha össze tudna rántani egy új Kölyökidőt. Vagy É. Szabót, egye fene, cimcimezzünk egyet megint.
Fene tudja, mi lesz. Ha nem csak a nézhetetlenül művészi Fehérlófia, nem feltétlen baj egy normális ifjúsági csatorna. Idősebbek is elkezdhetik ;-) .
Vagy a Repeta, a mi ifjúkorunkból...
lehet, hogy ezt máshová is be kéne linkelni :-) .

Nyájas Olvasó, szeretettel várjuk a további ötleteket!

padmasambhava 2011.01.27. 12:43:07

Annyi nevetek rajtatok - kínomban... Elképzelem Aradszkit a bícsen, meg Bodrogit Süsü-hanggal.

Cim, cim, cimbora. Beülnek ma a gyerekek a tv elé Abigélt nézni ? Inkább "valóság-tévén" hülyülnek, a valósághoz megfelelöen.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.01.27. 13:19:45

@padmasambhava: Na, ez jó kérdés, és persze előhozza a szülő felelősségét. Szerencsére szűk munkahelyi környezetem alapján nem reménytelen a helyzet. De nyilván nem is egyszerű.
Nem baj. Adam Bernaut én is kötelező jelleggel fogom mutogatni, ha majd egyszer arra kerül a sor :-) .

Szerencsém viszont, hogy nincs vizuális fantáziám. Bár elismerésre méltó, hogy Aradszky még mindig bohóckodik, határozottan NEM szeretném elképzelni...
süti beállítások módosítása