I set on a rugNyájas Olvasó, talán itt, talán másutt került szóba bizonyos Molnár dinasztia bitliszológiai munkássága. Valamiért most a két kiváló fikciós dokumentarista jutott eszünkbe, és megérte keresgélni. Az egész persze a napi dal miatt volt, ami megint valami nagyon másról jutott eszünkbe. És a kortárs japán próza csak azért nem kerül ennél nagyobb mélységben szóba, mert nem ismerjük igazán. Szinte csak néhány címet. Na jó. Egész biztosan csak egyetlenegyet.

Szép sorjában haladva: apropót kerestünk, heveny ötlethiány okán (az időjárásról már csak kérdéses nyomdafesték-kompatibilis benyomásaink vannak, ezektől tehát megkímélünk). És kiderült, hogy 1937-ben pont ezen a napon Skaugumban megszületett V. Harald norvég uralkodó, V. Olav király és Märtha hercegnő gyermekeként. Ami amúgy erőst hidegen hagyna minket (no jó: sok boldog születésnapot, persze), de beugrott a dologról egy dal, amit talán (többé-kevésbé) még mindig el tudnánk pötyögni gitáron (na jó, az énekszólamot; pö-työg-ni; talán.)

 

Erről eszünkbe jutott a (méltán) emlékezetes, fentebb emlegetett fikciós sorozat. Aki olvasta, tudja, milyen. Aki nem. Örüljön. Aki nem, és mazochista: http://book.hu/konyv/1103/Halhatatlan-Beatles.html. Innen loptuk a címet is. A sokkért cserébe még egy változat. Ja, japán irodalom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Norv%C3%A9g_erd%C5%91

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr652676663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.02.21. 12:08:47

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Olyan jók John és Paul belső monológjai, melyeket Molnár Gábor képzelete révén mi is megismerhettünk.

John szerint a közönség szóból egyértelműen következik, hogy közönségesek...

Paul meg mosollyal az arcán alszik el, ha arra gondol, hogy a fotója láttán bepisilnek a lányok. :D

Azt hiszem, a Sexy Sadie vérbő dalcím-magyarázatát nemrég megbeszéltük.

Na mindegy, jó könyv volt, nem olvastam hasonlót. És nem is én vettem, hanem ez - és még sok más hasonló könyv /Csak fiataloknak sorozat, pl./ - csak úgy ott volt a polcon. A Beatles Biblia is, csak az szétesett.
Még szerencse, hogy aztán megkaptam keményfedeles kiadásban is.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.21. 12:32:14

@Reckl_Amál: Nekem csak a Népszerűbb Jézus Krisztusnál volt meg (ez ugye csak Lennonnal foglalkozik), de hülye fejjel én pénzt adtam érte.
A Beatles Bibliáért is, de az megérte. Még ha nem is a rockirodalom legnagyobb formátumú alkotója Ungvári, az "így látjuk őket innen" megközelítésben, a társadalmi környezet ábrázolása mellett... Nos, megérdemelten lett kultikus mű.
Egy korszak önmagában is értékes (stílusa okán pedig mindenképpen élvezetes) dokumentuma.

padmasambhava 2011.02.21. 16:01:18

Na, akkor most megtaláltuk azt a könyvet, ami mindhármunk könyvespolcán ott van, a generációs különbség ellenére... :-)

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2011.02.21. 17:07:02

@padmasambhava: Van valami nagyon nagy bölcsesség abban, hogy a Beatles az egész mai könnyűzene origója. Még ha nem is ők csináltak mindent először, ők tudtak bármit széles tömegek elé tárni - és ritkán csinálták rosszul a dolgukat. :-)
süti beállítások módosítása