Newest waveNyájas Olvasó, olykor a valóban fontos témákról is szót kell ejteni. Pláne, mert manapság már állítólag tananyag a médiafogyasztás hogyanja (vagy valami ilyesmi, bár nincsenek illúzióink: ha bármilyen téma magyar tanár által interpretáltatik, annak jó eredménye nemigen lehet). Csöpp sajtóműfajelméleti rávilágítással (tényleg csöpp lesz, és felületes is, ne ebből akarj a témában kiművelt emberfővé válni, ó, Nyájas Olvasó) két fontos hírre is reflektálunk.

Az egyik a közelmúlt egyik sztárjának szomorú elmúlása: Knut, a valaha hányatott sorsú jegesmedve nincs többé. De lesz szobra, meg emlékkiadványok. Miért érdekes ez? Miért hír (mitől van hírértéke, azaz olyan tartalma az információnak, amitől ez mindannyiunkat érdeklő valamivé válik)? Nos, egyrészt reflektál korábbi emlékeinkre, és láthattuk azt is, hogy a cukiságot szeretik a zemberek, így az ő kegyeiket kereső műsorok muszáj foglalkozzanak az ilyesmivel is. Fontos dolog történt a pár évvel ezelőtt cuki sztárral: tiszta sor. És elnézve a múlt hetet, még egész logikus is. Knut a szeretetreméltóság rövid életű szimbóluma volt, közvetlen a bukmékerkedő polip előtt.

A másik hír már érdekesebb: a héten nem emelkedik az üzemanyagok ára. Ne menjünk bele a hátterébe, az túl sötét. De hogy mitől hír ez? Attól, hogy valami újat mond. Hogy szokatlanról a hétköznapi ügymenettől eltérőről tájékoztat. (Emlékszel, Nyájas Olvasó: nem hír, ha a kutya megharapja a postást. Legfeljebb az RTL Klubon, de ebbe most ne menjünk bele. A dolog azért nem hír, mert minden nap megesik az ilyesmi. A fordítottja viszont ritkán, ezért válhat hírré. Nem azért, mert egy bolondról szól. Legfeljebb... Hagyjuk.). Miért izgalmas tehát a hír: nem csak azt mondja, hogy nem lesz drágább az üzemanyag, de azt is (implicite), hogy eddig folyamatosan drágult .Olyannyira, hogy már a drágulásban beálló szünet számít újdonságnak.

Ilyen mókás világban élünk. Hogy ha mindent összeadunk, még mindig nem morbid (ám roppant hangulatos) a napi dal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr492762219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.03.23. 08:37:55

Knut haláláról két alig tudományos elméletem van. Az egyik állati, a másik emberi.

Az állati az, hogy talán mégis igaza volt azoknak a fránya állatvédőknek. Amikor Knutot az anyja ugyanis magára hagyta, azt mondták, hogy helytelen őt mesterségesen nevelgetni. Talán az anyja már akkor érezte, hogy Knut nem lesz túl hosszú életű, és ezért hagyta sorsára.

A másik pedig - és talán túl sokat forgattam a Belle és Sébastiant gyerekkoromban - de el tudom képzelni, hogy Knut a bánatba halt bele. Az ápoló, akinek gondjaira bízták, nemrég szintén elhunyt. Talán túlságosan hiányzott neki...

padmasambhava 2011.03.23. 09:20:11

Ez az egész történet - Knut és ápolója története - valahogy marha szomorú.
süti beállítások módosítása