stivanleroy 2011.09.27. 13:12

Organik

Nyájas Olvasó, volt egy érdekes stílusú, amúgy harsány bolondságokat is gyakorta mondani képes építészünk, legyen neki könnyű a föld. Az utolsó képeken már tényleg rosszul nézett ki, így már érthető. No mindegy. Üde hogyhívják volt ő az izé micsodáján. Természetesen részvétünk azoké, akik a jó oldaláról is ismerték.

Egyedi volt persze, meg tök izgi, hogy a cucilizmus idején, mintegy szembehelyezkedve, organikus-népiesen, hovatovább. Jártunk egyszer Sárospatakon, a Művelődés Házában. Már a rendszerváltás után. Az ottaniak nem voltak boldogok. A költségvetésük nem volt elég arra, hogy rendesen felfűtsék a megalomán épületet. Programokról már/még szó sem volt. Érdekes, hogy a nagy tervező életében nem gondolt a rezsire. Meg arra, hogy egy uszoda esetében a fa legalábbis necces ötlet építőanyagként, mert a pára miatt hamar elkezd majd rohadni. De ez lehet, hogy csak urbánlegenda.

De ne legyünk igazságtalanok. Makovecz nyilván jelképezett valamit, amivel ma már nem lehet mit kezdeni. Nem ő tehet róla, hogy ez az aspektus értelmét vesztette. A nyilatkozatai már inkább ők (ideértve ordas zsidózását is, valahogy mifelénk a népies filozófiához ez mindig hozzátartozott, ezért is vagyunk urbánusak, egyszerűen a jó ízlés okán), polgári körös agitátori fellángolásaival egyetemben. Ilyen lángolvarajongós fazon volt, vanezígy. Amúgy biztos hűséges barát, figyelmes férj, lelkiismeretes apa, satöbbi. Ilyen minőségeiben természetesen kár érte.

Ezzel együtt az nem lenne nagy baj, ha a gittegyletét kiszednék az alkotmányból – ettől a szövegtől nem lesz értékesebb művészklub, viszont egymást elég vastagon minősítik.

No mindegy. A We built this city című Starship-szám helyett legyen inkább valami Nagy László-szerű. Nyugodjék most már békében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr283260061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.09.28. 10:59:27

Szintén a jó ízlés áhítása okán vallanám magam én is urbánusnak. Igaz, sosem éltem vidéken, és nem is húzott sosem oda a szívem.
Így a Makovecz-stílus sem jött be igazán sosem. Bár az kétségtelen, hogy híresebb kortárs építész nem jut most az eszembe, és ehhez annak is köze lehetett, hogy Makovecz épületeit nem lehetett összekeverni a többivel.

Ebben az alkotmányban benne lehet Makovecz. A székelykapuk világát idéző, égbe törő, de szerkezetében és funkcionalitásában nem működő építmény jó szimbólum.
süti beállítások módosítása