stivanleroy 2010.06.10. 11:23

Öcsi, húzz el

Unchain...A könnyű(nek mondott) zene egyik legfontosabb figurája ünnepelné ma a születésnapját: Ray Charles pont nyolcvan évvel ezelőtt született. És 2004 óta nem lehet róla jelen időben beszélni. Bár élete közel hetvennégy éve alatt nyilván voltak gyengébb pillanatai is, a huszadik századi amerikai történelemtől nehéz lenne elválasztani személyét. Bővebben a tovább feliratra kattintás után.

Na jó, nem sokkal bővebben. Tessék utánaolvasni, vagy megnézni a róla készült filmet. Azt mondják, jó (én a magam részéről kicsit tartani szoktam ezektől, talán Richard Pryor önéletrajzi moziját tudnám kiemelni – ott saját magát játszotta, a legdurvább drogos pillanatairól sem megfeledkezve. Őszinte volt – legalábbis ezt el tudta hitetni – , és ez jó pont).

Ray Charles viszont más. Kiváló előadó és szerző egy személyben. Vegyük például ezt a dalát:

 

Majd nézzük meg a legismertebb feldolgozását. Mind a kettő jó, nincs jobb és rosszabb. Mások, persze. De ez sosem baj. Joe Cockernek pedig jó dalokat szokás adni. A saját tehetsége már elég a többihez. Íme:

 

Essünk túl a kötelező körön is, ami nélkül amúgy sem lehet Ray Charlesról beszélni:

 

Tartozunk egy vallomással a Nyájas Olvasó felé: kerestük a magyar feldolgozást. Öcsi húzz el a címe, OJ Sámson és a Pa Dö Dő közös előadásában, és valamikor a Private Moon oldaláról indulva elő lehetett halászni. Nem tegnap volt, de ha valaki tud róla, szóljon. Szeretjük, amikor Falusi Mariann kiereszti a hangját. A közreműködő ágyékkötős amazont tekintsék kárpótlásnak.  

Vessünk még egy pillantást a feldolgozós vonalra. Íme, a klasszikus eredeti:

 

És két bluesnagyágyú tolmácsolásában (Eric Clapton és BB King):

 

Végül pedig, de nem utolsó sorban egy különösen fontos dal, Georgia állam hivatalos dala: 1977 óta, amikor az állam bocsánatot kért azért, mert emiatt kitiltották Charlest területükről. Mondom, egy darabka történelem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr762071080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása