stivanleroy 2010.06.17. 10:58

Vénusz

She's got itA könnyűzenének vannak fontos toposzai. Ilyen például a Hold, mint égitest, ami oly sokakat megihletett már. Dark Side of the Moon, Levelek a Holdba, To the Moon and Back (a Hold of The Moon nem ér duplának). Sőt. Legalább ilyen hálásnak tűnik a Vénusz bolygó megéneklése is. Ebben a témakörben válogattunk (csepp kitekintéssel az istennőre is), ha már Venus Williams is ma ünnepli a születésnapját. Oké, igazából ez az alkalom adta a tippet, de a dalok még így is jók.

Hogy miért pont a Vénusz? Egy tippünk lenne. Mert nem csak a bolygót jelenti, hanem (ha jól emlékszünk) a szépség istennőjét is a római mitológiában. Róla dalol a holland popzene legnagyobb dobása is, a Shocking Blue. Énekel: Mariska Veres.

 

És ugyanerre gondol a vicces nevű Bananarama is, amikor egy újabb generációhoz viszi közel a nótát. Ha belegondolunk, a Shakespeare Sisters valamivel tényleg jó név. Az összefüggés Siobhan Fahey, a korábbi Mrs. Dave Stewart személye.

 

Sőt. Az eurodiszkó is támaszkodott a témára. Igaz, a klip egy remix, ami orosz vonatkozásokkal is bír. De a Boney M-től hirtelen csak ezt találtuk érdemben. Amúgy hozzájuk képest a progresszív rock csúcsa a nóta (ha jól sejtjük, a lemezen közreműködött a később Enigma projektnéven alkotó Michael Cretu is).

 

Sőt mi több. olyan nagyságok is vetették vigyázó szemüket az égre, mint Paul McCartney és a Wings. Ők viszont már messzebb láttak: a Marsig is.

 

Nemkülönben a svéd poéndiszkó istenei, az Army of Lovers. Nem a legjobb daluk, de bőven belefér. Pláne, mert őket sosem lehetett komolyan venni. És nem is lett volna érdemes.

 

És magyar területen is láttunk vénuszos nótát. Flipper Öcsi emlékére szóljon most az Ocelot Vénusz. Már a cím miatt megéri.

 

És ha már magyarok, meg Vénusz, és sport (ha már Venus Williams): a Vénusz együttes Kockahas című szerzeménye - a sport egyik különös válfajának űzőiről.

 

Kitartás, holnap már hétvége lesz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr682085514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása