MegaNyájas Olvasó, sajnos nagyon úgy tűnik, a Megasztár elvesztette minden báját. Olyannyira el, hogy Presser Pici bácsi helyett is mi szégyelljük magunkat. Szomorú az a pillanat, amikor szembesülsz vele, hogy az alázni eléd tolt szerencsétlenek produkciója a legigazibb zenei produkció. Mert ebben van természetesség, és a zene őszinte szeretete. Ami nélkül rég megette a fene az egészet.

Az első szériát mindenki figyelte. Őszinte érdeklődéssel, mert új, friss és jó volt. A Magyar Narancs címlapon hozta Tóth Verát és Oláh Ibolyát, anno Bakáts Tibor Settenkedő, formabontóan fogalmazó zsüror kellett ahhoz, hogy Bozóki miniszter bejuthasson a kulisszák mögé. Sőt: még a Heti Hetes is gratulált a nyerteseknek (érted, Nyájas Olvasó: a konkurencia gratulált. Magyarországon.).

Az ártatlanság bája, ahogy mondani szokás. Rég volt, azóta már a konkurencia is jégre küldött boldog-boldogtalant, keresgélt mindenféle tehetségeket, megasztárból is több van már, mint égen a kiscsillag (a holló vájja ki annak is a szemét, aki kitalálta a szót).

A botrányokról már nem is beszélve. Ez a széria is egy olyannal kezdte, hogy igazából tökmindegy, ki az év Megasztárja. Ebből az erkölcsi szarból már nem jönnek ki. Igen, a népművész bácsi. Pusztuljon meg, aki ezt az alázást kitalálta.

Ehhez képest már a szokásos tehetségtelenek mutogatása már csak feltűnőnek sem mondható.

Nem lenne az, ha nem lenne benne valami furcsa (különösen az amúgy bizonnyal tehetséges Kökény Attila gyerekes-zongorás jóízlés elleni merénylete óta). Jelesül az, hogy ennyi unalmasra csiszolt, szülőfalujában méltán világhírű kellemkedő tucatprodukció után végre megint eszünkbe juthatott, miért is volt ez a műsor valaha fontos.

Mert arról szólt, amitől a zene oly különleges valami: öröm benne feloldódni. Amitől öröm énekelni. Ahogy azt az LGT fogalmazta meg (egy árnyalattal) cizelláltabban: Nem baj, ha mindenki énekel. Nem baj, ha nem nagyon jól. Nem baj, ha mindenki mindenki lesz. Nem baj: mert egyedül nem tudom jól.

Nyájas Olvasó, ez a szomorú igazság: ezeket a szerencsétleneket volt a legjobb nézni. Ahogy kiálltak a színpadra, vállalták saját (számos) korlátaikat, és énekeltek, mert szeretnek énekelni. Még a Bikicsunáj is jó volt, szerethető megint pár pillanatra. Inkább, mint először. (03:15-től).

 

Nyájas Olvasó, nálunk ők voltak az év produkciója. És persze gratula a nyertesnek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://napilajk.blog.hu/api/trackback/id/tr982523068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyitok egy jósdát :-) 2010.12.18. 15:06:25

Azt hiszem Paul, a (ma már csak megboldogult) polip sehol sincs hozzám képest. Augusztus végén ezt írtam a Megasztárról: Van ugyanis egy (elismerem, teljesen légből kapott) elméletem: 1. A páratlan számú Megasztár évadok jobbak voltak. 2. A páratlan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2010.12.18. 06:01:33

Tájékoztatom a Tisztel Utazóközönséget, hogy a Friderikusz Sándor által gebinbe vett un "Megasztár" nem vethető össze azal a Megasztárral, amiben Novák Péter dolgozott, igazi kisérőzenekar volt, brilliáns hangszerelés , minden versenyző látványosan fejlődött és közjegyző ült a laptopnál az sms-érkeztető prg ablaka előtt. A Friderikusz-féle szinpad behangosítása gyalázat, a kontroll borzalmas a zenekar rosszul kisér
és Pici bácsi még dicséri ezt a brancsot meg a hangszerelést és letúrják a versenyzőt, akit lehetetlenül "kisér" a zenekar.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.19. 00:22:22

Még így is ezerszer jobb volt, mint az X-faktor!

Az örömzenélés, ill. az öröm maga meg nem trendi manapság. Helyette az erőltetett, generált érzések dívnak. Máskülönben hogy jutott volna Szíj Melinda ilyen messzire?

Egyébként ebből a választékból nem baj, hogy ez a csaj nyert. De a fejemben meg sem fordult egyszer sem, hogy akár neki, akár a jimmytátornak megvegyem majd a lemezét.

@magyar-magyar szótár:
www.youtube.com/watch?v=ML958foaRm0

De jó is volt...

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.19. 11:55:46

@magyar-magyar szótár: Borzasztóan elfogult vagyok, de: én még inkább kiemelném Pierrot munkáját, akinél jobban a popzenét kevesen érzik ebben az országban. Amit és ahogy ő zeneileg csinált: na, nekem az a Megasztár etalonja. Ideértve azt is, hogy nem mindig volt zenekar (aminél jobb, ha van - kivéve, ha annyira gagyi majomkodásba kényszerülnek, mint a Csináljuk a fesztivált bandái). De a megszólaló zenébe nem lehetett belekötni.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.19. 11:58:16

@Reckl_Amál: Szíj Melindába még bele lehetett magyarázni az álmok megvalósítását. Csak hát... ha valaki ennyi idősen (=ennyi élettapsztalattal) jut ide, nem biztos, hogy lesz olyan praktikus médiaszereplő, mint a mindig mások kiszolgálásából élt profi, vagy a határoninneni magyarok közt még jó darabig cseppet gátlásos kislány.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.19. 13:23:56

Az a vicc, hogy könnyen lehet, a Mikulás nyeri az X-et, és akkor mindkét nagy tehetségkutató győztese határontúli. Ez összecseng a mai kurzus ízlésével.

Pierrot, nem csodálom, ha ilyesmikben már nem vesz részt. A mostani zsűritagokkal nincs is címlapsztori a Mancsban, mint vele 2004-ben.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.19. 14:19:00

Ez már inkább egy kiről tudunk több bulvárhírt összekaparni vonulat.

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.19. 14:30:06

@Reckl_Amál: Ő már a harmadikat is elsietettnek tartotta. Túl korainak, kevesellte a versenyzőkre jutó figyelmet. Mert ugye a futószalag nem jó mindenre.
De ez akkoriban volt, mikor az esemesezős gálaműsort még tehetségkutatónak lehetett nézni (sőt: még a benne szereplők is elhitték ezt néha).

stivanleroy · http://napilajk.blog.hu/ 2010.12.19. 14:31:35

@SlafRock: Ami nem is lenne gond, ha páran még nem emlékeznénk a kezdetekre. Illetve ha nem hiányoznának ezek a kezdetek akkor is, ha tudjuk mindazt, amit feljebb kifejtettünk.

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2010.12.19. 15:19:11

@stivanleroy: Az elején még én is azt gondoltam, hogy a tehetségről szól, de azután gyorsan elfeledtették velem ezt a téveszmém!
süti beállítások módosítása